Uuden kirkon akustiikasta

0

Istuin 11.8. Uudenkaupungin Uudessa kirkossa kuuntelemassa Ende und Beginn -esitystä. Säveltäjän tervehdyssanojen aikana hätkähdin ja ajattelin, että tämä on varmasti tilapäinen häiriö – kyllä kohta joku korjaa mikrofonin napin oikeaan asentoon.

En saanut mitään selvää koko puheesta. Istuin aika takana, siinä suunnilleen votiivilaivan alla. Mutta mitään parannusta ei tullut. En kuullut yhtään selvää sanaa koko esityksen aikana. Vain pelkkää huohotusta, tööttäilyä, kirjaimia.

Minulla on normaali kuulo. Enkä ole ainoa, joka huomasi, että laulajat eivät käytä enempää saksaa kuin suomeakaan. Osaan sekä suomea että saksaa mutta tämä esitys oli pelkkää mölinää.

Tietenkään se ei ollut esiintyjien vika, vaan jossain laitteissa. Oliko joku vastuussa akustiikasta? Oliko tilanne samanlainen koko kirkossa? Eikö äänen laatua oltu mitenkään tarkistettu etukäteen? Lisäksi alttarin yläpuolella möllöttävä liian kirkas lamppu oli kiusallinen.

Tanssiesitys oli loistava. Sääliksi kävi säveltäjää ja kaikkia esiintyjiä, jotka tekivät parhaansa ja olivat tehneet parhaansa. Mutta tekniikka petti!

Aulikki Kokko