”Uudenkaupungin rauha on Suomen siunatuimpia päiviä”

0

– Uudenkaupungin rauha on Suomen siunatuimpia päiviä. Se ei ole yhtään merkityksettömämpi kuin Tarton tai Moskovan tai Pariisin rauha, historioitsija Teemu Keskisarja korosti puhuessaan Uudessakaupungissa maanantaina merihistoriallisen yhdistyksen ja Vakka-opiston järjestämässä tilaisuudessa.

Rauha päätti Suuren Pohjan sodan ja Isonvihan, jotka aiheuttivat suomalaisille ehkä kaikkien aikojen suurimmat kärsimykset ja menetykset. Sodissa Suomi menetti 110 000 miestä, siviilejä tapettiin suuria määriä ja orjiksi Venäjälle vietiin kymmeniä tuhansia suomalaisia.

– Ihmiset uhkasivat loppua Suomesta, hän sanoi painokkaasti.

Teemu Keskisarja pelkisti ja kärjisti asioita tutulla tyylillään. Juuri sillä tyylillä ja tavalla, joka on tehnyt hänestä suuren yleisön keskuudessa Suomen suosituimman ja kiinnostavimman historioitsijan.

Pari oivallista esimerkkiä tästä hän tarjosi toteamalla, että Uudenkaupungin rauhan solmimispäivä on oikeastaan siunatumpi kuin 6.12.1917. Silloin oli kyse ”vain” maan itsenäisyydestä, mutta ilman Uudenkaupungin rauhaa Suomesta olisivat loppuneet ihmiset ja mitä silloin olisi jäänyt jäljelle.

– Kun pasifismi näyttää nyt nostavan päätään, Uudenkaupungin rauhaa voisi ehdottaa vaikka Suomen toiseksi itsenäisyyspäiväksi, hän lisäsi.

Suuri Pohjan sota on Teemu Keskisarjan mukaan todella nimensä mukainen. Se kesti 21 vuotta ja Isonvihan aika kahdeksan vuotta. Ruotsin ja Suomen tappiot olivat sodassa suuret, samoin suomalaisten rivi-ihmisten kärsimykset.

– Kaikkiaan Ruotsin suurvalta-ajan sodat vaativat 110 000 suomalaista vainajaa. Viime sodissa kaatuneita oli alle 100 000, mutta Suomen väkiluku oli kymmenkertainen. Suuressa Pohjan sodassa Suomen miehet tapettiin viiteen kertaan, Narvassa, varuskuntaelämän kauheuksissa, Riian piirityksessä, Napuen taistelussa ja Norjassa, jossa sielläkin kuoli kolme tuhatta suomalaista.

– Suomen tärkein luonnonvara asekuntoiset miehet vietiin tästä maasta pois, Teemu Keskisarja korosti.

Osa sotilaista palasi kotiin henkisesti ja fyysisesti vammautuneina.

– Ilman psykiatreja ja psyykenlääkkeitä he selvisivät elämästä hengissä. Papit ja paloviina olivat ainoana apuna.

– Korona on aika kiltti murhanenkeli verrattuna ruttoon, nälänhätään ja miekkaan. Toivottavasti Suuren Pohjan sodan ja Uudenkaupungin rauhan muistot suhteellistavat meidän pandemia-kärsimyksiämme. Aina on notkosta noustu ja noustaan nytkin, Teemu Keskisarja sanoi.

Esitelmätilaisuudessa pyrittiin noudattamaan mahdollisimman tarkasti viranomaisten määräyksiä terveysturvallisuudesta. Maski oli yleisön joukossa käytännössä kaikilla ja Crusellin salissa olivat käytössä tarkat turvavälit.

Iso osa yleisöstä seurasi Teemu Keskisarjan esitystä lämpiötiloissa ison näytön kautta. Kaikkiaan väkeä oli paikalla pitkälti yli sata, mikä kertoo oivallisella tavalla Teemu Keskisarjan suosiosta.

Hänen luentonsa on lisäksi tallennettu ja sen voi katsoa Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen YouTube-kanavalta. Suora linkki videoon on https://bit.ly/keskisarja

Linkki luennon videoon löytyy myös merihistoriallisen yhdistyksen nettisivuilta www.uudenkaupunginmerihistoriallinen.fi

Ensimmäisen vuorokauden aikana tallenteen oli katsonut reilusti yli kaksi sataa henkilöä, mikä sekin kertoo kiinnostuksesta Teemu Keskisarjaa ja Uudenkaupungin rauhaa kohtaan.

Matti Jussila