Vakka-Opiston opetusohjelmassa korostuu hyvinvointi

0
Tomi Kangas palasi Vakka-Opiston rehtoriksi elokuussa. Uusia kasvoja opiston vakituisen henkilöstön joukossa edustavat Uudenkaupungin osaston suunnittelija Sanna Mäkelä, käden taitojen päätoiminen opettaja Marita Karlsson ja päätoiminen liikunnanopettaja Johanna Lapinniemi.

Vakka-Opiston opetustoiminta käynnistyy muutaman viikon päästä. Opiston vuoden 2021 budjetti on noin 1,48 miljoonaa euroa, josta valtionosuutta reilut puoli miljoonaa.

– Yhtenä taustatekijänä tämän vuoden opetusohjelmaa laadittaessa oli viime keväänä toteutettu kurssitoivekysely, johon vastauksia tuli lähes viisisataa. Vastauksissa toivottiin jatkoa tutuille kursseille, mutta myös uusia, erityisesti kehon ja mielen hyvinvointiin ja yhdessä tekemiseen keskittyviä kursseja, selvitti Vakka-Opiston rehtori Tomi Kangas.

– Vahva ajatus lukuvuoden ohjelman takana onkin voiman saaminen opistotoiminnasta korona-ajan keskellä. Ihminen on kokonaisuus ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tarvitaan psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista ulottuvuutta ja näihin kaikkiin puoliin opisto-opiskelu voi olla yksi vastaus, lisäsi Kangas.

Tämän hetkisen tiedon mukaan opiston lukuvuosi aloitetaan normaalisti lähiopetuksessa.

– Mikäli terveysviranomaiset toisin määräävät, meillä on olemassa jo suunnitelmat siitä, miten ja mitkä kurssit voimme toteuttaa etäopetuksessa. Opetusohjelmaan on myös otettu valmiiksi aiempaa enemmän verkko-opintoja.

– Mutta myös kaikkien kurssilaisten pitää osallistua turvallisuudesta huolehtimiseen. Lähiopetukseen osallistutaan vain terveenä, noudatetaan hygienia- ja maskisuosituksia ja vältetään turhaa oleskelua opiston tiloissa, tiivisti Kangas.

Vakka-Opiston Uudenkaupungin osasto aloittaa toimintansa myös kokonaan uusissa tiloissa. Sekä opiston hallinnolliset että opetustilat sijaitsevat torin laidalla, Koulukadun varrella olevassa kiinteistössä. Tiloissa piti aiemmin majaa Uudenkaupungin työvoimatoimisto.

– Meillä on täällä yhteensä seitsemän luokkahuonetta, joten täällä tulee olemaan niin luentoja kuin opetustunteja. Sen verran muutto näihin väistötiloihin kuitenkin vaikuttaa, että Uudenkaupungin kaikki kotitalouskurssit on jouduttu jättämään pois syksyn opetusohjelmasta, kertoi rehtori Kangas.

Perinteisesti Vakka-Opiston ohjelma on sisältänyt runsaasti luentoja ja niin on tänäkin vuonna. Uudessakaupungissa luennot painottuvat erityisesti historiaan ja yhteiskuntaan. Kurssikyselyssä opistolta toivottiin paljon myös retkiä ja niitä onkin tulossa sekä Uudenkaupungin että Laitilan maisemiin.

Hyvinvointikurssien lisäksi ohjelmaan on otettu useita liikuntauutuuksia, kuten vaikkapa frisbeegolfin peruskurssi, itsepuolustusta ja musiikkiliikuntaa lapsille. Taideaineissa jatkuu taiteiden perusopetus niin kuva- ja teatteritaiteessa kuin käsitöissä, mutta luvassa on myös mm. piirtämisen ja maalaamisen alkeisopetusta aikuisille ja värikylpyä vauvoille.

Käden taidot on ollut opiston suosituimpia aloja liikunnan ohella ja niin on tänäkin vuonna. Syksyn 489 kurssista 106 liittyy käden taitoihin. Pitkien kurssien rinnalle on, opiskelijoiden toiveista, tuotu lyhytkursseja ja kursseja, joihin aikuinen voi osallistua yhdessä lapsen kanssa.

Kielissäkin löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, opetusohjelmassa on peräti 12 eri kielen opetusta, uusimpana korea. Myös suomen kielen opetus maahanmuuttajille jatkuu niin että suomea on mahdollista opiskella Uudessakaupungissa, Laitilassa, Taivassalossa ja Vehmaalla.

– Kaikkiaan voi taas luvata että ohjelmasta löytyy kursseja niin vauvalle kuin vaarille. Itse siirryin takaisin rehtorin tehtäviin vasta elokuun alussa, joten haluan lämpimästi kiittää henkilöitä, jotka ovat vastanneet tämän vuoden opetusohjelman todella monipuolisesta sisällöstä, kiitteli Tomi Kangas.