Vammojen ennaltaehkäisy on tärkeintä

0
Fysioterapeutti Leena Lalla kertoo Korihaissa työskentelemisen olevan mahtavaa.

Pohitullin palloiluhallissa on käynnissä Uudenkaupungin Korihaiden harjoitukset. Pelaajia on pikkuhiljaa saapunut kaupunkiin ja joukkue alkaa valmistautua toden teolla alkavaan kauteen.

Hallille saapuu myös Leena Lalla , joka toimii Korihaiden fysioterapeuttina. Leena on jo viime vuosina ollut mukana auttamassa vammojen huollossa, mutta nyt nimi on virallisesti myös sopimuspaperissa.

Kiinnostus alaan syntyi jo nuorena ja sillä tiellä Leena on edelleen.

– Lähdin lukion jälkeen Kuortaneen urheiluopistoon. Siellä olon aikana alkoi kiinnostus lisääntyä tuolloin vielä lääkintävoimistelijan nimikkeellä olevaa työtä kohtaan. Päätin hakea opiskelemaan, pääsin sisään ja sillä tiellä ollaan edelleen.

– Tässä työssä saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ja omalta osaltani pyrkiä tukemaan ja ohjaamaan heitä terveempään arkeen, Leena kertoo.

Koripallosta Leena on lähes koko elämänsä ajan ollut kiinnostunut perheensä kautta.

– Koripallo on meillä kotona ollut aina läsnä. Jo nuorena olen käynyt pelejä katsomassa ja nähnyt pelaajia kaupungilla ja etenkin vanhempien grillillä heihin usein törmäsi, Leena muistelee.

– Omien lapsien ollessa pienempiä oli jotenkin tosi luontevaa ohjata heitä tutustumaan koripalloon ja siitä he innostuivatkin.

Lastensa juniorijoukkueissa Leena on mukana ollut auttamassa vammojen huollossa ja sitä kautta tuli keskustelua myös edustusjoukkueen pelaajien kanssa työskentelystä.

– Korihaiden päävalmentaja Jarno Nikula kyseli, että tulisinko katsomaan, kun pelaajilla oli jotain vammoja. Ensimmäiset yhteistyöt tehtiin nimenomaan silloin, kun vamma oli jo tapahtunut, Leena sanoo.

Siihen Leena haluaa nyt muutoksen. Hänen mukaansa olisi tärkeää ennaltaehkäistä pelaajien vammoja ja siihen Leena haluaa pääsääntöisesti keskittyä.

– Työkuvaani kuuluu pelaajien fyysisen toimintakyvyn kehittäminen, tukeminen ja edistäminen. Myös pelaajien mahdollisten vammojen jälkeinen kuntoutus kuuluvat tehtäviini, Leena luettelee.

– Pääpaino on siinä, että fysiikasta pidetään huolta. Pyrimme testaamaan pelaajia, parantamaan ongelmakohtia ja ohjaamaan harjoituksia oikeaan suuntaan.

Leena aikoo olla sekä peleissä että harjoituksissa käytettävissä tarpeen mukaan. Nyt kauden alkaessa hän haluaa harjoituksissa tutustua tarkemmin pelaajiin ja heidän fyysisiin ominaisuuksiin.

Ensitutustuminen Korihaiden ensi kauden pelaajiin käytiin jo keväällä, kun joukkue kokoontui viikonlopun ajaksi yhteen testipäivän merkeissä.

Tuolloin Leena teki valmennustiimin kanssa testejä pelaajille. Testien jälkeen hän kävi jokaisen pelaajan kanssa henkilökohtaisesti tulokset läpi jatko-ohjeistuksineen.

– Testitulokset ovat ohjanneet kesäharjoittelua niin, että mahdolliset ongelmakohdat on huomioitu harjoittelussa.

Vammojen ennaltaehkäisyssä riittävän aikainen puuttuminen tilanteeseen on todella tärkeää.

– Urheilijoiden kipukynnys on niin korkea, ettei pienistä kivuista helposti valiteta. Mutta juuri pieneen kipuun tai oireeseen tulisi puuttua ennen kuin tilanne pääsee mahdollisesti etenemään pahaksi, Leena muistuttaa.

Korihait ja Leena Lalla ovat tehneet yhteistyötä jo viime vuosina, mutta nyt virallisesti heidän välinen sopimus on kahden vuoden mittainen.

Leena haluaa korostaa, kuinka hienoa ja mukavaa on työskennellä Korihaissa, jossa ihmiset laittavat itsensä likoon ja tekevät pyyteetöntä työtä seuran eteen.

– Tähän porukkaan on kiva tulla! Seurassa on ihmisiä, jotka tekevät suurella sydämellä tätä touhua rakkaudesta lajiin. Meillä on hyvä henki ja helppo työskennellä, Leena iloitsee.

Myös paikallisuus edustusjoukkueessa on Leenan mielestä merkittävä asia.

– Meillä on nuori joukkue, jossa on mukana viisi kaupungin omaa kasvattia pelaamassa SM-tasolla. On äärimmäisen hienoa, että meillä kaupungin omat nuoret miehet pääsevät näyttämään ja kehittämään taitojansa koripallokonkareiden seurassa, Leena päättää.