Alisenkadun remontti etenee suunnitellusti – Pian aloitetaan kivityöt ja kulkureittien uudet muutokset

2
Maisemarakennuksen Pasi Vilolan mukaan Alisenkadun urakka on sujunut hyvin.

Koulukadun ja Sepänkadun osuutta Alisellakadulla on nyt remontoitu kuukauden ajan. Katualueelta on kaadettu puita ja purettu kivipintoja, mutta töissä on päästy myös pinnan alle, koska vesijohtojen ja hulevesien runkolinjat ovat valmistuneet.

– Urakkaan kuulumattomana työnä talonyhtiöt ovat lisäksi tilanneet vesijohtojen uusimisen runkolinjoista vesimittareille saakka. Se sopi nyt hyvin tähän väliin, koska osassa taloissa on muutenkin putkiremontit käynnissä, urakkaa hoitavan Maisemarakennuksen työnjohtaja Pasi Vilola kertoo.

Alisenkadun Koulukadun ja Sepänkadun välistä osuutta ei siis tällä hetkellä pääse ajamaan autolla, mutta kävelijöille ja pyöräilijöille on aidattu kadun molempiin reunoihin noin kahden metrin levyiset kulkyväylät.

– Kadulle on lisätty jalkakäytävän merkit, eli alle 12-vuotiaat saavat nyt polkea kulkuväylillä pyörää, mutta sitä vanhempien tulisi taluttaa polkupyöriään, Vilola huomauttaa.

Ensi viikon jälkeen Alisenkadun kaivannossa tehtävät työt on saatu valmiiksi. Sen jälkeen Alisellakadulla aloitetaan kivityöt torin suunnalta kohti Sepänkatua.

– Asennamme vielä kaapelit ja valaistuksen perustukset, mutta vähän kerrassaan alkaa syntyä uutta näkyvää pintaa myös kiveyksestä, Vilola lisää.

Lokakuun aikana tehdään maanrakennustöitä myös Sepänkadulla Alisenkadun ja Ylisenkadun välissä.

– Parannamme katualueen kuivatusta eli lisäämme hulevesikaivoja. Sepänkadulla on siis hetkellisesti läpiajokieltoja, mutta tonteille pääsee ajamaan niidenkin aikana.

Vilola toivoo, että tämän vuoden aikana Alisenkadun remontin alla olevalla pätkällä saataisiin jo uudet katuvalot sytytettyä.

– Rakennusalalla on tällä hetkellä materiaalipulaa, mutta olemme ennakoineet sen melko hyvin ja ottaneet useamman kuukauden etunojan tilauksiin. Tällä hetkellä tilaamme jo ensi kevään materiaaleja, koska toimitusajat ovat venyneet useampiin kuukausiin, Vilola kuvailee.

Viimeistään marraskuussa katualueen keskiosa on kivetty ja saatu muutenkin kuntoon, sen jälkeen urakka siirtyy rakennusten edustoille.

– Siirrämme kulkuväyliä urakan mukaan, mutta missään vaiheessa emme sulje täysin esimerkiksi jalankulkijoiden reittejä.

Alisenkadun Koulukadun ja Sepänkadun välinen osuus valmistuu viimeistään toukokuussa. Vilolan mukaan valmistuminen on talvesta kiinni, joten urakoitsija seuraa tarkasti sääennusteita.

Maisemarakennus Viitanen käyttää nykyisin pelkkää nimeä Maisemarakennus. Yritys on tehnyt Alisenkadun urakasta kaiken muun omana työnään, paitsi kaupungin vesihuollon kanssa yhteistyössä tehdyt putkityöt ja vanhojen puiden kaadon Alisenkadun liikkeiden edustalta.

– Puut kävi kaatamassa lokalahtelainen Pohjolan metsä- ja arboristipalvelu. Työ sujui oikein hyvin ja mallikkaasti, Vilola kiittelee.

Toistaiseksi urakassa ei ole tullut vastaan suuria yllätyksiä, mutta Vilolan mukaan pieniä suunnitelman tarkastuksia on tehty töiden edetessä.

– Mitään sellaista, mikä olisi pysäyttänyt työt tai aiheuttanut viivästyksiä, ei ole tullut vastaan. Tosin hulevesikaivannosta löytyi suurehko pala betoniperustusta, se tuli vähän yllätyksenä, mutta saimme kaivettua sen pois tieltä, Vilola kertoo.

Alisenkadun urakka etenee arkisin kello 7–16. Vesihuoltotyöt on tehty päiväsaikaan, mutta nyt kiveystöiden alkaessa kellonaikoihin saattaa tulla muutoksia.

– Kivityöt tekee V-S pihakivi ja he saattavat tarvittaessa tehdä kivien laitossa myös pidempää päivää, Vilola lisää.

Osaa Alisenkadun yrittäjiä on huolettanut kadunpätkän sulkeminen sekä se, että viitsivätkö asiakkaat tulla sokkeloisten kulkureittien läpi kivijalkaliikkeisiin remontin aikana.

– Olemme tiedottaneet eri työvaiheista yrityksiä ja asentaneet opasteita neuvomaan oikeita kulkureittejä. Tavarantoimitukset onnistuvat takakautta lähes kaikkiin liikkeisiin, mutta jos yrittäjillä on murheita, niin yhteys minuun ja ratkotaan niitä yhdessä, Vilola lupaa.

Fakta

 

Alisenkadun remontti

Katuosuudesta on tulossa kävelypainotteinen hidaskatu.

Kaikki tienkäyttäjäryhmät liikkuvat kadulla samassa tasossa.

Ajoneuvoliikenne pysyy edelleen yksisuuntaisena.

Polkupyörillä saa jatkossakin ajaa molempiin suuntiin.

Katukivetykseksi on valittu kirjavanharmaa graniitti.

Katualueella näkyy saaristoteema muun muassa valoilla heijastettavien saariryhmien avulla.

Kiviin myös kirjoitetaan merihenkisten paikkojen nimiä ja koordinaatteja.

Lähde: Kaupunkisuunnittelu

2 KOMMENTIT

  1. No hyvä että tulee muutoksia kulkureitteihin. Tänään olin menossa Säästöpankkiin toriltapäin oikeaa puolta. Pääsin apteekkiin asti, sitten piti kääntyä takaisin ja kiertää Koulukadun kautta vasemmalle puolelle. Huonojalkaiselle pitkä kierto. Info jalkakäytävän alussa olisi voinut olla aiheellinen.

  2. No hyvä että muutetaan. Tänään olin menossa Säästöpankkiin torilta päin oikeaa puolta. Pääsin apteekkiin saakka, sitten piti kääntyä takasin ja kiertää Koulukadun kautta vasemmalle puolelle. Pitkä kieto huonojalkaiselle. Pieni info jalkakäytävän alussa olisi ollut ihan ok.

Kommenttien lisääminen on estetty.