Asunnon pitää näyttää kodilta – Kalustettu huoneisto on helpompi myydä kuin tyhjä tila

0
Stailauksessa kalusteiden värit valitaan kiintokalusteiden ja lattiamateriaalin mukaan.

Kiinteistönvälittäjät Piia Ketoniemi ja Pirkko Pelkonen Solid Housesta esittelevät Crusell-Puiston kerrostalosta kaksi myynnissä olevaa asuntoa. Molemmat ovat samankokoisia kaksioita, toinen on tyhjillään ja toinen kalustettu.

Tyhjä asunto näyttää, no tyhjältä. Valkoiset seinät ja harmaat keittiön kaapinovet on nopeasti katsottu. Katse jää kiinni parvekemaisemaan, josta näkyvät kahden kirkon tornit. Kalustetussa kaksiossa tekee mieli istahtaa ja jäädä nauttimaan tunnelmasta. Huoneen on kalustanut stailaaja Minna Kujala Solid Housesta.

– Kalustettu asunto on helpompi myydä, siksi uusia asuntoja kalustetaan. Ihmiset etsivät kotia, ja kalustettuna asunto on aina kodikkaampi, Piia Ketoniemi sanoo.

Sen huomaa kyllä. Rento sohva on houkutteleva, musta ruokailupöytä näyttää siltä, että tekisi mieli kattaa pöytään kauniit ruokakupposet, täyttää ne thairuualla ja istuutua syömään. Sen jälkeen voisi mennä parvekkeelle juomaan kupposen teetä.

Makuuhuoneeseen on kalustettu parisänky. Kaksio sopisikin hyvin pariskunnalle, mutta asunto on helppo kuvitella myös yksin asuvalle.

Kalusteet luovat tunnelmaa, tekevät tilasta kodikkaan ja synnyttävät mielikuvia elämästä juuri tässä asunnossa.

Stailaaja Minna Kujala kertoo, että asunnot kalustetaan avarasti. Valitsemalla asuntoon sopivat tekstiilit, matot, sisustusesineet ja valaisimet asuntoon saa raikkaan ja kotoisan tunnelman.

– Tyhjässä asunnossa pitää olla jokaiseen huoneeseen sopivat kalusteet, olohuoneeseen sohva, sohvapöytä, hyllykkö, penkki tai jokin taso, nojatuoli tai rahi ja keittiöön ruokailupöytä ja tuolit.

– Kun asunto stailataan, otetaan huomioon asunnon materiaalit ja sävyt lattioissa, seinien värit ja kuviot tapeteissa. Minkälainen asunto on kyseessä? Onko asunto moderni, maalaisromanttinen tai esimerkiksi 70-lukua, Kujala kertoo lähtökohdista stailaukseen.

Osa kiinteistönvälityksistä käyttää digistailausta, joka näkyy vain kuvissa. Solid House kalustaa asunnon oikeasti, jotta ostaja voi kokea tunnelman myös paikan päällä.

Myös jo asuttua kotia, joka ei ole uusi, voidaan stailata. Pirkko Pelkonen kertoo, että usein pienikin stailaus riittää.

– Tasoilta siivotaan pois tavaraa ja esimerkiksi keittiöstä tiskirätti ja tiskiharja laitetaan pois näkyvistä. Kalusteita voidaan myös hieman järjestellä.

Ostajat mieltyvät helpoimmin neutraaleihin ja maanläheisiin väreihin.

– Jos koti on persoonallinen, kyllä sekin löytää ostajansa. Yhdessä asunnossa oli tummanvihreät seinät, stailaaja laittoi huoneeseen oranssit verhot ja tila näytti todella kivalta, Piia Ketoniemi kertoo.

Jos asunnonomistaja harkitsee asuntonsa myyntiä muutaman vuoden päästä, mutta haluaa silti tehdä remonttia, ostotilanteeseen kannattaa varautua. Ketoniemi suosittelee siinä tapauksessa valitsemaan neutraaleja sävyjä.

Piha ja parveke vaikuttavat myös ostopäätökseen. Piia Ketoniemi kertoo, että asiakkaat usein kyselevät, mihin ilmansuuntaan parveke on.

Pihan muodolla on merkitystä sekä sillä, kuinka suojaisa se on.

– Mitä pihalla kasvaa, se ei yleensä ratkaise kauppaa. Jos on ostamassa omakotitaloa, on ostajassa yleensä sen verran puutarhaihmistä, että hän osaa muokata itse pihaa.

Viime kesänä asiakkaat pitivät tärkeänä, että asunnossa on ilmanlämpöpumppu, jolla asunnon voi viilentää.

– Uusissa asunnoissa viilennys on onneksi yleensä valmiina, Pirkko Pelkonen sanoo.