Elämä on tarkoitettu rakastamiseen – Aseeton Suomi -näyttely nostaa esiin rauhanaatetta

0
Merja Saarilehto, Reija Tähtinen ja Juha Saarilehto olivat ensimmäistä kertaa elämässään Uudessakaupungissa ripustaessaan näyttelyä Kalannin kirjastoon.

Kalannin kirjastossa on hyvin värikäs taidenäyttely. Värikkäitä ovat tekijätkin. Aseeton Suomi on seitsemän taiteilijan yhteisnäyttely, jonka tarkoituksena on nostaa esiin ihmisten keskinäisen veljeyden ja väkivallattoman maailman ihanteita.

Kaikki taiteilijat asuvat Vilppulassa Väinölän yhteisössä.

– Pyrimme toteuttamaan veljeyttä myös käytännössä. Meitä on Väinölässä 30 hengen yhteisö ja lisäksi vielä kaksi etäyhteisöä, yksi yhteisön asukkaista, Merja Saarilehto kertoo.

Yhteisö on perustettu 40 vuotta sitten ja yhteisön alkuperäisistä asukkaista asuu yhteisössä yhä kymmenkunta. Yhteisö elää vapaaehtoisessa yhteistaloudessa. Toiminta rahoitetaan jäsenten työansioilla ja omalla yritystoiminnalla.

Yhteisössä tehdään taidetta, teatteria ja musiikkia. Taidenäyttelyitä yhteisöllä on ollut eri puolilla Suomea, Uudessakaupungissa nyt ensi kertaa.

– Katsoin verkosta, missä kirjastoissa meillä ei ole ollut vielä näyttelyä ja eteen tuli tämä Kalannin kirjasto. Laitilassa meillä on ollut näyttely, Reija Tähtinen sanoo.

Juha Saarilehto jatkaa, että näyttelyt halutaan pitää paikoissa, joissa käy tavallisia ihmisiä.

Yhteisössä on ammatti- ja harrastetaiteilijoita.

– Jokainen voi kokea näyttelymme henkilökohtaisesti niin kuin kokee. Toivottavasti jonkinlainen kauneuden kosketus syntyy, Reija sanoo.

Merja toivoo, että näyttely vaikuttaa myös tunnetasolla. Teoksilla on myös viesti, jota yhteisö haluaa levittää. Juha Saarilehdon teoksissa se on sanoitettu näin: ”Vain aseista luopuminen on uskottavaa maanpuolustusta”.

Reija Tähtinen selittää ajatuksen taustoja niin, että maa, joka ei varustaudu, ei muodosta mitään uhkaa. Hän huomauttaa myös, ettei ilmastonmuutoksesta puhuttaessa ole nostettu esille lainkaan aseteollisuutta, vaikka se kuluttaa paljon luonnonvaroja.

– Transitilla ajeleva pasifisti tuntuu olevan pahempi uhka ympäristölle, Juha kiteyttää.

Reija Tähtinen sanoo, että hänen mielestään asevelvollisuutta ei pitäisi olla lainkaan.

– Elämä ei velvoita meitä aseisiin, vaan elämän tarkoitus on oppia rakastamaan.

Juha Saarilehdon mielestä Suomessa tasa-arvo on toteutumassa väärinpäin, kun naisillekin ehdotetaan kutsuntoja.

– Asekoulutusta lisätään, vaikka miesten asevelvollisuudestakin pitäisi tehdä vapaaehtoista. Aseet eivät turvaa rauhaa.