Ensi viikolla vietetään Muistiviikkoa

0
Alzheimer ja muut muistisairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Käytännön elämää voivat helpottaa muistilaput.

Muistiviikkoa vietetään vuosittain kansainvälisen Maailman Alzheimer -päivän (21.9.) ympärillä, tänä vuonna viikolla 38. Viikolla pyritään lisäämään tietoa muistisairauksista ja vähentämään niihin liittyviä ennakkoluuloja.

Muistisairautta sairastaa Suomessa noin 200 000 ihmistä ja yhdessä läheistensä kanssa he ovat lähes viidesosa väestöstämme.

– Väestön ikääntymisen myötä muistisairauksien määrä tulee tulevina vuosina kasvamaan. Vaikka muistisairaudet ovat kansansairauksia siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin, niihin liittyy edelleen paljon negatiivisia asenteita, sanoo Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen järjestöjohtaja Hanne Mansala .

Uudessakaupungissa arvioidaan viime vuoden tilastojen mukaan olevan 462 muistisairasta ihmistä. Vuonna 2025 määrä nousee 538:aan ja vuonna 2040 heitä olisi jo 709.

Koko Varsinais-Suomessa arvioidaan olevan yli 12 000 muistisairasta ja vuonna 2040 jo yli 19 000.

Kun muistisairauksista puhutaan avoimesti, muististaan huolestuneet ja läheiset rohkaistuvat hakemaan apua ja pääsevät tuen pariin. Muistiyhdistykset ja Muistiluotsi ylläpitävät erilaisia tuki-ja neuvontapalveluja.

Toiminta-alueella on myös omaisille tarkoitettuja vertaisryhmiä. Neuvonta ja tuki on maksutonta.

Muistiviikolla Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen toimintaa on Liedossa, Kemiössä, Taalintehtaalla, Turussa ja Salon Muistiyhdistyksen toiminta-alueella Salossa ja Somerolla. Osaan tapahtumista voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, vaikka omalta kotisohvaltaan.

Lisätietoja Muistiviikon tapahtumista saat osoitteesta www.muistiturku.fi ja www.muistisalo.fi

Lisäksi Muistiviikolla Muistiliitto järjestää webinaarin tiistaina 21.9. klo 17–18.30. Sen teemana on läsnäolo ja läheisyys. Webinaari on kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Webinaarin luennoitsijana on ihmislähtöisen kulttuurin valmentaja, muistityön asiantuntija, tietokirjailija Taina Semi .