Hirvijahdissa kirkkoarkkitehdin johdolla

0
Kahden kaadetun uroshirven vasemmalla puolella istuva tuuheapartainen mies on kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, joka johti seuruetta. Kuva on tiettävästi otettu Reilan Äijälän tilan päärakennuksen edessä. Kuva: Uudenkaupungin museo

Joku viikko sitten tämän lehden sanaristikkoon oli valikoitunut Uudenkaupungin museon kokoelmista valokuva hirvenmetsästysseurueesta. Kuva on museon kokoelmissa ollut vuosikymmeniä, mutta vasta nyt sen sisältö alkoi avautua.

1900-luvun alussa Pyhärannassa, silloin vielä Pyhämaan Rohdaisilla, rakennettiin uutta kivikirkkoa tunnetun suomalaisen kirkkoarkkitehdin Josef Stenbäckin johdolla.

Stenbäck oli helsinkiläinen arkkitehti, joka on suunnitellut suomalaisia kirkkoja enemmän kuin kukaan muu, 35 kirkkoa ja useita korjauksia. Usein hän myös itse urakoi kirkon, niin myös Pyhärannassa. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1907–1909.

Hirvenmetsästys oli hyvin vähäistä vielä 1900-luvun alussa. Vuonna 1907, jolta vuodelta tämä valokuva on, annettiin Turun ja Porin lääniin lupa kaataa 700 hirveä. Aikaa oli kaksi viikkoa, 1.–15.9.1907.

Ensimmäisen viikon aikana oli kaadettu 131 uros-hirveä. Uudenkaupungin alueelta kaatoluvan olivat saaneet mm. Johan Amberla , Henrik Arvela ja Johannes Seppälä Vehmaalta, kappalainen Pekka Yrjänäinen Lokalahdelta ja joitakin Laitilan miehiä.

Luvan sai myös kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, joka sai luvan kaataa yhdeksän uroshirveä Hirslahden, Kaunissaaren, Kukolan, Nihteen, Reilan, Rihtniemen ja Santtion kylien alueelta.

Elokuussa Josef Stenbäck oli järjestänyt Uudessakaupungissa Vallilassa tilaisuuden, johon toivoi mukaan miehiä, jotka ovat kiinnostuneet osallistumaan hirvenmetsästykseen.

Heitä lienee riittänyt, sillä arkkitehdin seurueessa kerrottiin olleen jopa yli 70 miestä. Stenbäckin jahtitekniikka herätti lehdessä huomiota. Seurue kun kulki metsässä ehjänä ketjuna “joten kaikki elävänä ollut tavattiin”.

3.9.1907 järjestetyssä hirvijahdissa Reilan metsässä oli tämä seurue saanut saaliikseen kaksi noin 250 kg kokoista uroshirveä. Myös kaksi naarashirveä oli nähty, mutta niiden metsästämiseen ei ollut lupaa.

Valokuvassa, joka on tiettävästi otettu Reilan Äijälän tilan päärakennuksen edessä, näkyy keskellä kaksi komeaa kaadettua uroshirveä. Niiden vasemmalla puolella istuu tuuheapartainen mies, joka on seurueen johtaja, kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck.

Ylös on myös kirjattu, että ampumisen olivat suorittaneet liikkeenhoitaja Leinonen sekä kelloseppä Antervo , joka siis oli valokuvaaja Augusta Olssonin puoliso. Reilan Äijälän tila oli suuri ja edistyksellinen maatila, joka oli myös Uudenkaupungin kaupunginlääkärinä tuolloin toimineen Santeri Jalavan lapsuudenkoti.

Mari Jalava