Huomioi luontokohteissa toiset kulkijat ja luonto

0

Suomalaiset löysivät korona-aikana uudelleen luonnon. Siltä ainakin on tuntunut, kun on kiertänyt luontopoluilla eri puolilla Suomea. Parkkipaikat ovat usein täynnä ja kapeilla teillä saa väistellä vastaan tulevia autoja.

Suositut luontokohteet sijaitsevat usein etäällä pääväylistä, jolloin perille pääseminen vaatii kärsivällisyyttä. Muutaman kilometrin matka vie yleensä tovin, kun tiet ovat kapeita ja kuoppaisia. Kannattaa ajaa niin, että jokaisen mutkan takaa voi tulla vastaan toinen auto.

Pyhämaassa Pamprinniemen luonnonsuojelualueelle kuljetaan kapeaa Hauintietä pitkin. Matkan varrelle on kuitenkin tehty lukuisia levennyksiä, joissa on helppo väistää vastaan tulevaa autoa. Perillä parkkipaikkoja on melko runsaasti, eikä luontopolulle tulevaa pitäisi muutenkaan häiritä, jos auton joutuu jättämään hieman kauemmas.

Liikuntaesteisille tilanne on tietysti toinen, mutta valitettavasti aivan jokaiselle polulle huonosti liikkuvan ei kannata lähteä.

Kaikissa luontokohteissa lähimatkailun suosion kasvuun ei kuitenkaan ole pystytty vastaamaan. Joskus perillä saa varautua siihen, että vessoja ei ole tai ainakaan niitä ei ole tyhjennetty koko kesänä.

Onneksi nettiaikaan sana myös kulkee. Uusiin kohteisiin lähtiessä on tullut tavaksi tutkia some-päivityksiä kohteesta tai erilaisia blogeja, joihin paikka on arvosteltu. Erinomainen väline on Virma-karttapalvelu, johon on merkitty Varsinais-Suomen luontokohteita.

Palveluun on myös usein ystävällisesti kerrottu mahdollisista puutteista, jotta osaa varautua jo etukäteen. Esimerkiksi Ruissaaren jatulintarha Lokalahdella löytyy palvelusta, mutta tekstissä muistutetaan, että virallisia parkkipaikkoja ei ole, eikä merkittyä polkua. Uraa pitkin voi edetä, kunhan ei häiritse kesämökkiasutusta.

Kartasta voi välillä tutkia, että on varmasti vielä oikealla reitillä, mitä helpottavat myös monelle polulle ilmestyneet merkinnät. Hiunjärven luontopolkua tallaavan ei pitäisi ainakaan eksyä, niin hyvin on polku merkitty.

Luontokohteissa pärjää, kun muistaa ottaa huomioon toiset käyttäjät ja ennen kaikkea kunnioittaa luontoa.

Syksy on erinomaista aikaa jatkaa luonnossa liikkumista, kunhan vain muistaa pukeutua sään mukaisesti. Vettä kestävät kengät suojaavat paitsi sukkia, pitävät myös mielen iloisena.

Risto-Matti Kärki