Hyvinvointialuetta rakennetaan jo

0

Sote-uudistusta on tehtailtu niin pitkään, että harva jaksaa enää korviaan lotkauttaa, kun asiasta puhutaan. Nyt kuitenkin pitäisi, sillä sote-uudistus on jo oven takana. Kun joulu on vietetty, edessä ovat aluevaalit. Vaaleissa valitaan uudelle hyvinvointialueelle valtuusto.

Ehdokasasettelu on vielä alkutekijöissään. Varsinais-Suomessa vain vihreät ovat julkistaneet ensimmäiset ehdokkaansa. Uudestakaupungista ei ole toistaiseksi yhtään vihreää ehdokasta, Vakka-Suomesta, Laitilasta, sentään yksi.

Kuntaliitto ja Yle ovat laskeneet arvioita siitä, minkälainen kuntien edustus tulevassa aluevaltuustossa olisi. Turku suurimpana kaupunkina kahmaisee paikoista tietenkin valtaosan. Kun Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 jäsentä, näistä peräti 54 tulisi Turusta. Uusikaupunki saisi vain yhden paikan ja valittu edustaisi samalla koko Vakka-Suomea. Salo saisi 14 paikkaa, Kaarina 6, Naantali 2, Parainen yhden ja Raisio yhden (Yle 28.9.).

Paikkajako on tässä vaiheessa tietenkin vain spekulointia, mutta antaa laskelma hyvän vision siitä, miten aluevaaleissa todennäköisesti käy. Jos Vakka-Suomessa ei osata yhtään taktikoida, voi käydä niinkin hullusti, että täältä ei saada läpi yhtään ehdokasta. Tästä syystä puolueitten toivoisi etsivän ehdokkaita, jotka herättävät luottamusta yli kuntarajojen ja saavat todennäköisesti myös ääniä eniten. Meidän äänestäjien taas pitäisi vetää vaaleissa selkeästi kotiinpäin. Turkulaisten on vaikea hahmottaa, minkälaisia sote-palveluja me täällä tarvitsemme.

Vaikuttamistyö on itse asiassa jo alkanut. Virkamiehistä kootussa hyvinvointialueen väliaikaisessa valmistelutoimielimessä (vate) on 13 jäsentä ja yksi heistä on Uudenkaupungin talousjohtaja Anne Takala. Takalalla on niin paljon asiantuntemusta, kokemusta ja karismaa, että häntä varmasti vatessa kuunnellaan.

Varsinaisessa unilukkarin roolissa on Uudestakaupungista on kuitenkin Janne Sjölund (sd.), joka nimettiin poliittiseen seurantaryhmään. Sjölundin pitää vahtia hyvinvointialueen organisaation perustaa rakennettaessa, että myös meidän alueen näkökulma tulee huomioitua. Valmistelu etenee nopeasti, sillä aikaa on käytettävissä vähän. Aluevaltuuston toimikausi alkaa jo 1.3.2022.

Teija Uitto