Kärsivällisyys palkitaan

0

Koulukadun ja Sepänkadun välinen osuus Alisellakadulla suljetaan autoliikenteeltä tällä viikolla. Pitkään puhuttu Alisenkadun remontti alkaa vihdoin. Katutyöt alkavat puitten kaadolla ja kivipinnan purkutyöllä, sen jälkeen alkavat varsinaiset rakennustyöt, jotka kestävät niin pitkälle kuin kelit sallivat ja jatkuvat taas keväällä. Urakoitsija arvioi, että katutyö valmistuu toukokuussa (US 31.8.).

Alisenkadun remontti vaatii kärsivällisyyttä etenkin yrittäjiltä, mutta myös liikkeiden asiakkailta. Työmaan keskellä kaikki ei suju aina kuin valssi, esimerkiksi tavarankuljetus liikkeisiin hankaloituu ja asiakkaiden on sukkuloitava liikkeisiin. Myös pysäköintipaikkoja on väliaikaisesti vähemmän. Kaupunki on pyrkinyt ajoittamaan katuremontin niin, että se aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa. Aloitusaikataulusta neuvoteltiin keskustan yrittäjien kanssa ja yrittäjät toivoivat, että remontti aloitettaisiin vasta matkailukauden jälkeen. Sellaista vuodenaikaa ei ole olemassakaan, ettei remontti haittaisi ketään.

Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan. Uudenkaupungin keskustan ilme raikastuu, kun Koulukadun ja Sepänkadun välinen osuus valmistuu. Katu saa uuden, tasaisen pinnan ja viheristutuksia. Valoilla heijastettavilla kuvilla ja katuun tulevilla nimillä keskustassa tuodaan esiin Uudenkaupungin merellisyyttä. Alisellakadulla jatketaan siis samaa teemaa, mitä on jo Kaupunginlahden rannoilla.

Remontin yhtenä tavoitteena on saada keskustaan torin jatke eli tilaa, jossa voidaan järjestää tapahtumia ja erilaisia tempauksia. Kadulle rakennetaan tätä varten myös vesi- ja sähköpisteet. Urakan aikana saadaan tuntumaa, miten keskustassa liikenne ja pysäköinti sujuu, kun Alisenkadun tämä osuus on pois käytöstä.

Kaupunginlahden rantojen kunnostus on osoittanut, kuinka paljon infrastruktuurilla on merkitystä. Mitä viihtyisämpi ympäristö on, sitä enemmän ihmiset sinne hakeutuvat. Kaupunginlahden rannat ovat saaneet paljon myönteistä palautetta myös turisteilta.

Kun keskusta elävöityy, siitä hyötyvät myös keskustan liikkeet ja ravintolat.Toivottavasti niin käy jo remontin aikana. Kunyrittäjillä on takanaan rankka koronavuosi, paras tuki yrittäjille olisi, että asioisimme kaupungin omissa liikkeissäja käyttäisimme oman kaupungin palveluita. Samalla voi vilkaista, miten se Alisenkadun remontti etenee.

Teija Uitto