Kasarminlahden kosteikkoja ennallistetaan – Rannat niitetty tällä viikolla

0
Kasarminlahden rannalle tulee ensi kesäksi lehmiä laiduntamaan niittyä.

Kasarminlahti on ollut pitkään kuin pahuuden vallassa. Järviruoko on ottanut vallan lahdella.

– Kasvusto on ollut monotonista, kun muut lajit eivät pärjää kilpailussa järviruo´olle, projektipäällikkö Pekka Alho kertoo.

Myös linnusto on kärsinyt lahden kunnosta, sillä kahlaajat ja vesilinnut tarvitsevat avoimia rantoja ruokailuun ja muun muassa havaitakseen pedot. Lintulajisto on köyhtynyt ruovikon seurauksena.

Nyt Kasarminlahden kosteikkoja ollaan ennallistamassa. Alkuviikosta lahdelta on niitetty järviruokoa. Maisema on muuttunut merkittävästi, lahdelle on nyt avara näköala luontopolulta sekä golfkentältä. Niittäminen on yksi Kasarminlahden kosteikkojen kunnostushankkeen toimenpiteistä.

Alho kertoo, että hanke on kaksivuotinen ja sitä rahoittaa ympäristöministeriön Helmi-ympäristöohjelma. Rahoitusta hankkeeseen on haettu Ravakan ympäristöneuvonta -hankkeen työnä ja hankkeen toteuttamisesta vastaa Uudenkaupungin kaupunki.

– Kyse on sateenvarjohankkeesta, jossa käytetään muitakin rahoituksia ja toimenpiteitä. Kosteikkojen palauttamiseen liittyy myös vesienlaadun selvityksiä ja parantamista. Seuraavaksi vuorossa on raviradan päädyssä olevan kosteikon rakentaminen. Alueella pitää tehdä kaivuutöitä, jotta vesi pääsee liikkumaan.

Alhon mukaan kaivuu-urakan kilpailutus on juuri käynnistymässä ja työt toteutetaan talvikauden aikana.

Ensi kesänä Kasarminlahden rannoilla laiduntavat lehmät. Tästä on ollut jo neuvotteluja karjankasvattajien kanssa.

– Sairaalalla on ollut aikanaan omia lehmiä laiduntamassa. Sen jälkeen kun laidunnus loppui, niitty alkoi kasvaa umpeen.

Kosteikkojen kunnostamisella voidaan vähentää myös Vionojan kautta Kasarminlahteen valuvan veden ravinnepitoisuutta. Hankkeeseen liittyy myös esteettömän luontopolun ja lintulavan rakentaminen. Esteetön lintulava rakennetaan Kasarminlahden rantaan entisen kivilaiturin päälle. Sen rahoittaa Yaran Uudenkaupungin tehdas.

Levähdyspaikkoja reitin varrelle sijoitetaan neljä ja niihin asennetaan penkit sekä istutetaan tuoksuvia kasveja huomioiden näkörajoitteiset käyttäjät. Esteettömän luontopolun pitäisi valmistua vielä tänä vuonna.