Kolmansia rokoteannoksia immuunipuutteisille voidaan nyt antaa

0
Kaupunki valmistautuu rokottamaan myös Ukrainasta tulevia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ovat päättäneet, että kolmansien koronarokoteannoksien anto voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa. Myös Varsinais-Suomen kunnat voivat aloittaa rokotukset näille henkilöille välittömästi.

– Kolmannella rokoteannoksella täydennetään aloitettu rokotussarja niille henkilöille, joilla on merkittävästi alentunut vastustuskyky. Meillä on tietoa siitä, että immuunipuutteiset henkilöt eivät saa kahdella rokotteella yhtä hyvää vastetta kuin perusterveet ihmiset, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Rokotteita voidaan ryhtyä antamaan välittömästi ja rokotettavat saavat annoksensa kotikunnastaan. Varsinais-Suomessa ei vielä anneta kolmatta rokotetta esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

– Seuraavassa vuorossa ovat he, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannostansa 3–4 viikon aikavälillä tammi-helmikuussa 2021. Tähän ryhmään kuuluu lähinnä sote-henkilökuntaa ja vanhuksia, sanoo Marttila.

Se, milloin näille ryhmille annetaan kolmas tehosterokotus, on vielä auki. THL valmistelee ohjetta kolmansien annosten aloittamista tälle ryhmälle ja ohjeistus pyritään antamaan pian.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan esimerkiksi elinsiirto- tai kantasolusiirtopotilaat, henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, henkilöt, joilla on immunosuppressiivinen syöpähoito, dialyysipotilaat tai henkilöt, joilla on vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta tai henkilöt, joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV.