Päättäjähaastattelu: Kontu puhaltaa yhteistyöhenkeä – Ugissa ja koko seudulla on paljon mahdollisuuksia

0
Mauri Kontu Kuva: Anton Sucksdorff

Mauri Kontu (kesk.) on puhunut Vakka-Suomen kuntien yhteistyöstä yhtä pitkään kuin on ollut mukana politiikassa. Valtuuston puheenjohtajana hän pääsee nyt myös puheista tekoihin.
– Kutsuin kaikki Vakka-Suomen kunnanvaltuustojen puheenjohtajat yhteisen pöydän ääreen Ukipolikseen. Päätimme järjestää kuukausittain tapaamisia. Uudessakaupungissa ja koko seudulla on valtavasti mahdollisuuksia, joita ei ole vielä kaikkia käytetty, hän perustelee kutsuaan.
Kontu uskoo, että kun kuntien välinen kanssakäyminen lisääntyy myös yhteistyöstä tulee luontevaa. Kunnilla on edessään poikkeuksellinen kausi, kun sote ja pelastustehtävät siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Kuntien välistä yhteistyötä tarvitaan jo pelkästään sen vuoksi, että sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan säilytettyä täällä nykyisellä tasollaan.
Kontun mielestä on paljon muitakin asioita, joita voitaisiin suunnitella ja hoitaa yhdessä, kuten esimerkiksi elinvoima-asiat. Myös alueen yhteistä matkailumarkkinointia voisi lisätä.
Yhteistyöhenkeä Kontu puhaltaa myös Uudenkaupungin sisällä. Hän korostaa, ettei valtuuston puheenjohtajuus ole mikään yhden miehen show, vaan puheenjohtajisto toimii yhdessä.
– Me käymme jatkuvaa keskustelua Jaana Reijonsaari-Korsmanin (sd.) ja Tomi Salon (kok.) kanssa ja viemme asioita yhdessä eteenpäin.
Yhteen puhaltamisen henki on lähtenyt hyvin liikkeelle. Kontu arvioi, että myös sivistys- ja hyvinvointikeskus viedään maaliin hyvässä hengessä.
– Sihya on valmisteltu kahdeksan vuotta ja siitä on tehty hyvin perusteellisia talouslaskelmia. Kun vielä valtuusto tekee täysin yksimieliset päätökset, niin onhan se erikoista, että joku niistä sitten valittaa.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä ei ole vieläkään saatu ja siksi hankkeen aloitus lykkääntyy. Kontu muistuttaa, että valituksen seurauksena hankkeesta on mahdollisesti tulossa muutaman miljoonan lisälasku.
Kaupungin elinvoimaisuuden kannalta sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteri on hänestä parasta, mitä kaupunki voi tehdä.
– Meillä täytyy olla tilat, joissa voidaan käyttää moderneja opetusmenetelmiä. Kun sote siirtyy hyvinvointialueelle, meidän pitää löytää uusia elinvoiman työkaluja ja sihy on niistä yksi.
Kontu kiittää Wintterin valmistelusta erityisasiantuntija Inkeri Parviaista ja projektipäällikkö Marko Kivistöä, jotka ovat tehneet hyvin perusteellista työtä.
Valtuuston puheenjohtajan mielestä Uudellakaupungilla ja koko seudulla on hyvin valoisat näkymät, kun asukaslukukin on lähtenyt kasvuun. Monipuolinen elinkeinorakenne mahdollistaa hyvien palveluiden rakentamisen kaikille kuntalaisille ja koko kaupungin alueelle.
– Valmet Automotiven sähköautoihin perustuva strategia on kauaskantoinen. Se tuottaa hyvää vähitellen myös koko seudulle. Kun ihmiset huomaavat, että töitä riittää, he voivat myös muuttaa tänne.
Kaupunki on linjannut niin, ettei asuntorakentaminen kuulu kaupungille. Kontu uskoo, että valittu linja on toimiva. Kaupunkiin on saatu uudisrakentamista ja omakotitalojakin on koko ajan myynnissä.
– Mältinkallion sopimus pitäisi vain purkaa ja hakea kohteelle uusi rakentaja.
Mikäli silti alkaa näyttää siltä, että vuokra-asuntojen saatavuudesta tulee muuttoliikkeen pullonkaula, Kontun mielestä kaupunki voi sitten tarkistaa linjaustaan. Nyt siihen ei ole tarvetta.

 

Mauri Kontu

Ikä: 69
Syntynyt: Kalannin Vahteruksen kylässä
Ammatti: yrittäjä, toimitusjohtaja
Perhe: vaimo ja kaksi aikuista lasta
Luottamustoimet: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, maakuntavaltuuston jäsen, Männäisten tori ry:n hallituksen puheenjohtaja, Vakka-Suomen Kuntoputki Oy:n hallituksen jäsen
Harrastukset: kestävyysurheilu ja maatalous
Kun ihmiset huomaavat, että töitä riittää, he voivat myös muuttaa tänne.´