Lääkehoitopoliklinikan tiloja laajennettiin

0
Lääkehoitopoliklinikan sairaanhoitajat Sirpa Keskinen (vas.) ja Sari Särkiniemi (oik.) sekä poliklinikoiden osastonhoitaja Teija Leino (keskellä) ovat tyytyväisiä remontoituihin ja laajennettuihin tiloihin.

Kesän aikana Tyks Vakka-Suomen sairaalan lääkehoitopoliklinikan tiloja on laajennettu. Samassa paikassa, mutta aiempaa tuplaten isommissa tiloissa on myös hoitopaikkojen määrä kaksinkertaistunut.

– Lääkehoitopoliklinikan vieressä olleita toimintoja järjesteltiin muualle talossa ja näin saatiin mahdollisuus tilojen laajentamiseen. Käytännössä remontti tarkoitti sitä, että muutama väliseinä poistettiin ja pintoja uusittiin, Tyks Vakka-Suomen sairaalan tekninen isännöitsijä Juhani Yrttimaa kertoo.

Uutta tilaa tuli 50 neliötä ja laajennuksen kustannukset olivat noin 50 000 euroa. Myös tiloihin ohjaavia opasteita lisättiin. Aloite remonttiin tuli lääkehoitopoliklinikan työntekijöiltä.

– Vanhat tilat olivat liian ahtaat jo ennen koronarajoitusten vaatimia turvavälejä, lääkehoitopoliklinikan ja syöpäpoliklinikan sairaanhoitaja Sirpa Keskinen kertoo.

– Uudet tilat otettiin käyttöön elokuun puolivälissä. Potilaat ja työntekijät ovat koko kesän seuranneet remonttia uteliaana, lisää lääkehoitopoliklinikan ja syöpäpoliklinikan sairaanhoitaja Sari Särkiniemi .

Lääkehoitopoliklinikka palvelee tällä hetkellä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alaisena 12 eri erikoisalaa. Lääkehoitoa poliklinikalta saavat esimerkiksi syöpätautien, hematologian, reumatautien ja neurologian potilaat.

– Lääkehoidon tiloissa on oltava tietty rauhallisuus ja levollisuus. Niiden läpi ei saa olla minkäänlaista kulkua, joka häiritsisi lääkehoitoa. Siinä on onnistuttu, Särkiniemi korostaa.

Lääkehoitoa saatetaan antaa muutamana tuntina perättäisinä päivinä tai useamman kuukauden ajanjaksolla, mutta harvemmin.

– Meillä on ollut tilanahtauden takia tilanteita, joissa emme pysty hoitamaan kaikkia niitä potilaita, jotka tällä alueella hoitoa olisivat tarvinneet, joten potilaita on ohjattu Turkuun. Tilanahtauden kanssa painitaan myös Turussa ja Loimaalla, joten laajennus oli paras vaihtoehto, Keskinen jatkaa.

Remontissa hoitohenkilökunta sai lisää säilytys- ja toimistotiloja. Keskisen mukaan väljemmät tilat auttavat heitä myös työssä jaksamisessa.

– Saimme lisää neliöitä, mutta myös kuutioita eli tiloissa on nyt aiempaa laadukkaampi hengitysilma myös iltapäivisin tai loppuviikosta. Kaikkein tärkeintä on se, että saimme riittävästi tilaa potilaille. Istumapaikkoja tuli puolet lisää ja uudet tilat ovat eläväiset ja muokattavat, Keskinen kiittelee.

Osa lääkehoitopoliklinikan asiakkaista tarvitsee sänkypaikkoja ja osa saa lääkkeensä istuen. Tiloihin mahtuu nyt 12 potilasta kerrallaan ja jokainen hoitopaikka on sijoitettu niin, että ne ovat valvomossa istuvan hoitajan näköetäisyydellä.

– Potilaspalaute on ollut jo aiemminkin puutteellisista tiloista huolimatta hyvää, mutta henkilöstön tyytyväisyys ja viihtyminen ovat myös tärkeitä. Ei ole syytä epäillä, etteikö remontoiduissa tiloissa tarjottaisi hoitoja myös sote-uudistuksen jälkeen. Tyks Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala kuvailee.

Päivittäin lääkehoitopoliklinikalla Uudessakaupungissa työskentelee kaksi sairaanhoitajaa, mutta torstaisin heitä on kolme, koska silloin annetaan myös syöpähoitoja.

– Työvuorokierrossa on mukana 8–9 lääkehoitopuolen osaajaa, joten tutut kasvot hoitavat potilaita jatkossakin samassa paikassa, mutta aiempaa väljemmin, Tyks Vakka-Suomen sairaalan poliklinikoiden osastonhoitaja Teija Leino lisää.