Lapset oppivat kalastuksen saloja

0
Laituri täyttyi kalastusintoa täynnä olevista lapsista ja näiden huoltajista. Osalle onkiminen oli jo tuttua puuhaa, mutta mukaan mahtui myös ensikertalaisia.

Lapset pääsivät viime lauantaina narraamaan yhdessä kalaa, kun Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenkaupungin paikallisyhdistys ry (MLL Uusikaupunki) ja Länsi-Suomen kalatalouskeskus järjestivät kouluikäisten lasten onkireissun. Parituntinen reissu sijoittui Ruokolanjärven rantaan, ravintola Prykin läheisyyteen. Tapahtuma järjestettiin Uudessakaupungissa ensimmäistä kertaa.

– Täällä on onkimiseen hyvin sopiva laituri. Sääkin vaikuttaa lupaavalta, sillä sateen jälkeen kala yleensä syö, Länsi-Suomen kalatalouskeskuksen kalastusmestari Jonna Tähtinen arvioi.

– Tietysti myös kalastajien kärsivällisyys vaikuttaa, eli kauanko jaksaa odottaa, ennen kuin katsoo, onko kala napannut, Tähtinen lisää naurahtaen.

Noin kymmenkunta lasta vanhempineen täytti laiturin pian tapahtuman alettua. Kalastuskeskus lainasi tulijoille onget, ja uimataidottomille lapsille tarjottiin käyttöön myös pelastusliivit. MLL Uusikaupunki puolestaan toi paikalle mehua ja pientä purtavaa onkijoita varten.

– Halusimme ehdottomasti mahdollistaa onkireissun, sillä tämä on kuitenkin korona-aikana aika turvallista järjestää. Muuten toimintamme on ollut melko rajoitettua, Ipana-Messiin on päässyt ajanvarauksella ja olemme järjestäneet lähinnä puistotreffejä, Kirsi Nuppumäki MLL Uudestakaupungista kertoo.

Myös Nuppumäen omat lapset osallistuivat onkimiseen. Veera Nuppumäki nappasikin päivän ensimmäisen kalan, vaikkakin se oli kooltaan niin pieni, että se vapautettiin takaisin järveen.

– Olen kalastanut ennenkin. Silloinkin on tullut kalaa, Veera Nuppumäki kertoo iloisena.

Veeran sisko Amanda Nuppumäki puolestaan kertoo, ettei ole ikinä saanut kalaa. Se ei ole tyttöä kuitenkaan haitannut, vaan kalastus on ollut kivaa siitäkin huolimatta. Nyt hän olisi laiturilla niin kauan, että kala söisi.

– Jos mä jaksan, hän tarkentaa.

Osalla kalaonni ei ollut myötä, eikä kärsivällisyys välttämättä riittänyt pitkäjänteiseen odottamiseen. Toiset olivat pitkähermoisempia ja kävivät rannassa vain tankkaamassa välipalaa.

– Olen ensimmäistä kertaa kalastamassa. On tämä kivaa, vaikka vielä en ole saanutkaan saalista. Menen kohta yrittämään uudestaan ja olen siellä niin kauan, että saan jotain, Isabella Nikula sanoo päättäväisenä.

Jonna Tähtisen mukaan kalastaminen vahvistaa lasten luontoyhteyttä. Lapsi alkaa myös arvostaa kalaa enemmän, kun oppii, mistä kala tulee, ja miten sitä käsitellään oikeaoppisesti.

Aloite onkireissun järjestämiseen tuli Länsi-Suomen kalatalouskeskukselta. Tapahtumalle oli kysyntää, ja MLL Uudellekaupungille oli helppoa, että keskus vastasi tapahtuman järjestelyistä itse.

– Meidänkin lapsemme pitävät kovasti kalastamisesta, mutta meidän ei vain tule käytyä kalassa, Nuppumäki avaa.

Koululaisten onkireissu oli osa Kalastusoppia lapsiperheille -hanketta, jonka puitteissa on järjestetty myös kaksipäiväisiä lasten kursseja Turussa ja sen lähialueilla. Kursseilla perehdytään onkimisen lisäksi esimerkiksi laiturilta pilkkimiseen ja kalastuslupa-asioihin.

– Hankkeen tarkoituksena on tutustuttaa mahdollisimman moni lapsi kalastusharrastukseen. Onkimisesta on helppo aloittaa, Tähtinen kertoo.

Kirsi Lätti