Lasten koronatestauskriteerejä löyhennetään

0
Tyksissä todetaan nyt noin sata positiivistä koronanäytettä päivässä.

Alle 12-vuotiaita ei enää testata pienessä nuhassa Varsinais-Suomessa. Asiasta tiedotti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri maanantaina. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte on perusteltua ottaa muutamassa tapauksessa.

Tällainen tapaus on esimerkiksi silloin, jos lapsi on saanut altistuksen tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä, tai jos lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa. Lääkäri voi myös tehdä päätöksen testauksesta, jos lapsen infektio-oireet edellyttävät.

Lievissä oireissa on tärkeintä, että aikuiset ja lapset jäävät kotiin töistä, koulusta tai päiväkodista. Tällä hetkellä on paljon muitakin viruksia liikkeellä, kuin korona. Esimerkiksi rinovirus ja RS-virus, joka on lastentauti.

– Luultavasti useimmissa tapauksissa kyseessä on joku muu virus, kuin korona, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Testauskäytäntöjen muutoksissa halutaan vähentää tarpeetonta testaamista. Mutta, jos oireet ovat vaikeat, on perusteltua edelleen testata koronaviruksen varalta.

– Jos joudutaan esimerkiksi päivystykseen, niin testataan herkästi, Rintala sanoo.

Kun oireet häipyvät voidaan taas palata kouluun ja töihin.

– Ihmisille voi jäädä esimerkiksi rinovirusinfektion jälkeen pitkäaikaisia oireita kuten yskää, mutta silloin henkilö ei ole enää tartuttava, Rintala sanoo.

Elo–syyskuun vaihteen huippuun verrattuna testimäärät ovat Varsinais-Suomessa pudonneet 40 prosentilla. Positiivisuusprosentti on samanaikaisesti noussut 4,5 :een, mikä osaltaan sopii siihen, että testejä kohdennetaan nyt entistä paremmin.

– Saamme edelleen koronavirustapaukset hyvin kiinni, mutta ”turha” testaaminen on vähentynyt, Tyksin Kliinisen mikrobiologian osastonylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava sanoo.

Rintalan mukaan, olisi hyvin tärkeää, että raskaana olevat naiset ottaisivat koronarokotteen. Tätä tulisi korostaa äitiysneuvoloissa ja äitiyspoliklinikoilla.

– Vastasyntynyt voi saada tartunnan äidiltään, jos äidillä on korona. Tauti voi olla todella vaarallinen vastasyntyneelle. Raskaana olevilla äideillä on myös suurempi riski vakavalle koronataudille, Rintala sanoo.