Mika Lemmetti voittoon Laitilan liukkailla tiellä

0

Vasta kolmatta vuotta ralliin panostava laihialainen yrittäjä Mika Lemmetti oli ykkönen Laitilan-Uudenkaupungin ja vähän Pyhärannankin tiellä ajetussa F Cupin neljännessä osakilpailussa, Oili Jalonen Rallissa. Lemmetti ja kartturi Eetu-Pekka Hellsten käskivät takavetoista M3 -Bemariaan sellaisella raivolla, että kakkoseksi sijoittunut Ville Hanhisuanto jäi kärjestä viiden erikoiskokeen aikana peräti 39 sekuntia. Kolmas oli Cupin kokonaistilanteessa kärkipaikkaan hallussaan pitävä Jaakko Ollikkala.

Reitti oli tosi hieno, mutta samalla myös erittäin haastava. Nuotista, kun yritti ajaa, oli välillä hankalaa. Toisaalta meille oli varmasti etua siitä, että pääsimme liikkeelle vasta numerolla 20 ja pahin liukkaus tienpinnasta oli jo hävinnyt. Liukasta toki oli ajoittain nytkin, ensimmäistä kertaa Vakka-Suomessa kilpaillut Lemmetti analysoi.

Aiemmin rallisprinttiin keskittynyt Lemmetti kilpaili Laitilassa F Cupin ulkopuolella. Tänä vuonna mies on ajanut ainoastaan kolme rallia, joista kaikista on tullut myös menestystä. Pohjanmaan SM-rallista irtosi luokkavoitto samoin kuin Ähtärissä järjestetystä Mesikämmen Rallistakin.

– Täältä haimme ennen muuta kilometrejä Suomen MM-rallin yhteydessä ajettavaan Vetomies Ralliin, ilmoitti Lemmetti.

F Cupia selvästi ennen Orimattilassa ajettavaa viimeistä osakilpailua johtava ylistarolainen autonasentaja Jaakko Ollikkala myönsi oikeaksi Mika Lemmetin arvion siitä, että isommilla lähtönumeroilla liikkeellä olleet saivat selvän edun alkupään lähtijöiden verrattuna. Ollikkalan mukaan tiet oli nimittäin ajoittain erittäin liukkaita.

– Reitissä ei ole mitään valittamista, mutta kun joutuu ajamaan numerolla 1, on samalla myös tieaurana jäljessä tuleville. Siihen nähden olen tyytyväinen kolmanteenkin sijaan, selvitti Ollikkala, joka Lemmetin tavoin oli vasta ensimmäistä kertaa mukana vakkasuomalaisilla rallipoluilla.

Oili Jalonen Rallissa nähtiin myös kaksi vakavampaa onnettomuutta. Sekä EK 3:lla että EK 4:llä tapahtui paha ulosajo, joiden seurauksena onnettomuusautojen kuljettajat ja kartanlukijat jouduttiin viemään hoitoon Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

– Ralliauto ajoi ulos, lensi noin kaksi metriä korkealla ilmassa törmäten puuhun ja pudoten siitä katolleen maahan. Kuljettaja loukkaantui törmäyksessä pahemmin, mutta katsojat olivat saaneet hänet autosta ulos jo ennen pelastushenkilökunnan saapumista paikalle, päivystävä palomestari Marko Virolainen kertoi Suomen Tietotoimistolle.

Oili Jalonen Rallin järjestelyistä päävastuun kantaneen Turun Moottoriseuran puolesta kilpailunjohtajana toimineen Timo Kallion mukaan kilpailuun oli haettu uutta ilmettä ajamalla jo aiemmista ralleista tuttuja osuuksia väärinpäin.

– Pyrimme ratamestari Kimmo Korkin kanssa siihen, että kaikki nyt mukana olleet erikoiskokeet olisivat olleet mahdollisimman vähän ajettuja, Kallio tiivisti.

Paikallisia maanomistajia Kallio kiitteli siitä, että tiet saatiin käyttöön ilman isompia vääntöjä.

– Maanomistajat ja yksityistiet olivat järjestään myötämielisiä. He tietävät, että rahat tulevat etukäteen ja heti kilpailun jälkeen tiet myös lanataan ja karhutaan, painotti Kallio.

Oili Jalonen Ralliin oli ilmoittautunut kaikkiaan 105 autokuntaa.

Tulokset: Luokka 3, 2-vetoiset yli 2200 cc: 1) Mika Lemmetti-Eetu-Pekka Hellsten LaihUA-TamUA BMW M3 32.34,3, 2) Ville Hanhisuanto-Matias Topppinen MHJ-RT-OUA BMW M3 33.13,4, 3) Jaakko Ollikkala-Kari Luoma PokyUA-EPUA BMW M3 33.29,7, 4) Markus Hellström-Tapio Järvi SaloUA Volvo 240 33.43, jo ennen pääjoukon saapumista Makadoniasta Kosovon puolelle käskyn0, 5) Marko Haapsaari-Noora Saarinen MHJ-RT-TerUA BMW M3 34.53,7, 6) Ilmo Lario-Tatu Hämäläinen HyUA-AL-Kangasniemi BMW M3 35.03,0.

Pistetilanne: 1) Jaakko Ollikkala 102, 2) Ville Hanhisuanto 84, 3) Markus Hellström 81.

Luokka 2, 2-vetoiset, enintään 2200 cc: 1) Mika Rantasalo-Riia Rantasalo RaisUA Opel Kadett E GSi 33.36,0, 2) Mikael Kettunen-Jani Joensuu Honda Civic Type R 35.22,0, 3) Tomi Rönnemaa-Tero Rönnemaaa Toyota Corolla 1600 GT 35.31.6.