Moporalliin järkevä ratkaisu

0

Nuorten yöllinen moporalli on saanut keskustassa asuvat hermostumaan. Melu haittaa asukkaiden kotirauhaa ja on ymmärrettävää, että lopulta jatkuviin häiriöihin väsyy. Ihmisillä on oikeus saada nukkua yönsä rauhassa.

Kaupunki on saanut useita yhteydenottoja asiasta ja kaupunginhallitus pohti viime maanantaina, miten tilanteeseen voisi puuttua. Ratkaisuksi päätettiin, että kaupunki kehottaa oppilaitoksia kiinnittämään huomiota ongelmaan. Lisäksi hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluiden sekä kaupunkisuunnittelun pitää selvittää keinoja mopopörräilyn rajoittamiseksi yhdessä nuorten kanssa.

Asiaa ei pohdita Uudessakaupungissa ensimmäistä kertaa. Viimeksi moporallia on mietitty vuosina 2011–2015 ja silloin päädyttiin laatimaan ajokieltopäätös mopoille ja mopoautoille kello 22–06 keskustaan. Ratkaisu ei mennyt lopulta läpi valtuustossa, mikä on varmasti ollutkin järkipäätös. Eihän mopolla liikkuminen ole aina ralliajoa. Mopolla kuljetaan esimerkiksi työmatkoja. Vuorotyöt aiheuttavat liikennettä myös yöllä. Normaali liikenne tuskin asukkaita haittaakaan, vaan isomman porukan moporalli.

Nuoruuteen kuuluu kavereitten tapaaminen ja yhdessä harrastaminen. Sitä periaatteessa mopoilukin on. Häiriöihin pitää silti puuttua. Monessa muussakin kaupungissa on pohdittu samaa ongelmaa, paraikaa asiasta käydään keskustelua myös Raumalla.

Kontiolahti lähti etsimään moporalliin ratkaisua yhdessä nuorten kanssa 2017. Ratkaisuksi keksittiin moposuora, jossa nuoret saavat luvallisesti pärtsäillä. Paikaksi löytyi vanhan tienpätkä, jonka lähellä ei ole asutusta. Kunta puhdisti tienreunat, maalasi ajoradat sekä pystytti kyltit ja paikalliset palomiehet pesivät talkoilla asfaltin. Kontiolahden moposuoralla ei ole aukioloaikaa, eikä henkilökuntaa. Nuoret ajelevat moposuoralla omalla vastuulla. Kunnassa on kuitenkin harkittu alueen turvallisuustekijöitä.

Maskun nuorisovaltuusto teki pari vuotta sitten esityksen vastaavan moposuoran rakentamisesta. Kuntapäättäjät eivät heti ideasta innostuneet, kun moposuoraan liittyy vastuukysymyksiä.

Toivottavasti Uudessakaupungissa asiaan löytyy ratkaisu, joka ottaa huomioon keskustan asukkaat, mutta myös nuoret. Mitä paremmin nuoret täällä viihtyvät, sitä varmemmin he jäävät tai palaavat opintojensa jälkeen asumaan Uuteenkaupunkiin.

Teija Uitto