Munax aloitti tuotannon Kustavissa

0
Pauli Nylund on yksi Munaxin uuden yksikön työntekijöistä. Hän muutti kesällä Kustaviin.

Munax on aloittanut tuotannon uudessa yksikössään Kustavissa. Työt Kustavissa on aloittanut 11 henkilöä, lisäksi yhtiö hakee Kustaviin vielä viittä työntekijää lisää tänä syksynä.

Kustavissa on keitettyjen ja kuorittujen munien tuotantoa ammattikeittiöille Suomeen ja Baltian maihin. Lisäksi Kustavissa valmistetaan uutta välipalatuotetta, jota yhtiössä on kehitetty vuosia.

– Lähestyin viisi vuotta sitten Business Finlandia ja kerroin ajatuksesta lähteä kehittämään markkinoille fermentoitua eli hapatettua kananmunatuotetta. Moni muu raaka-aine on tässä onnistunut, joten miksei myös kananmuna. Tässä nyt ollaan uuden lusikoitavan tuotteen kanssa, Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka kertoo.

Tuotteen kehitystiimissä ovat Munaxilta olleet laatupäällikkö Emma Mäkelä ja tuotekehittäjä Mira Asunmaa . Fermentointia on ollut innovoimassa elintarviketieteiden dosentti Jukka Kaitaranta , joka on tehnyt merkittävän uran elintarvikkeiden tuotekehityksen parissa. Kaitaranta tunnetaan muun muassa Benecolin ja heti käyttövalmiin, patentoidun Laitilan Kanatarhan munavoin kehittämisestä.

Kustavin yksikkö toimii entisen Kustavin Puun hallitiloissa, jotka on saneerattu täysin Munaxin tuotantokäyttöön.

Munaxin toimintaan liittyy kiinteästi myös muu liiketoiminta, kuten Fertilexin investointi Laitilaan. Laitilan ja Mynämäen rajalle noin viiden kilometrin päähän Munaxista Kasitien varteen on tarkoitus rakentaa laitos, joka muuntaa kananlantaa biolannoitteeksi. Hankkeen takana ovat Munaxin neljä perustajaosakasta, jotka myivät enemmistöosuutensa tämän vuoden helmikuussa tanskalaiselle DANÆG-konsernille. He pyörittävät yhä Kanaxia ja perustivat vuonna 2018 kierrätyslannoitteen kehittämiseksi Fertilex-nimisen yrityksen.