”Mystinen tuuli” toi majakantekijän Kalantiin

0
Tomi Isopahkala on metallisten pienoismajakoiden tekijänä harvinaisuus Suomessa. Harvinainen on hänen aluksensakin, sillä sen kannella komeilee tietenkin majakoita.

Tomi Isopahkala on jo vuosia valmistanut pienoismajakoita metallista. Nyt hän tekee niitä Kalannissa.

– Kai se oli ”mystinen tuuli”, joka toi meidät tänne. Painoin nappia netin huutokaupassa ja niin olimme ostaneet vajaat sata vuotta vanhan talon Kallelasta, hän kertoo.

Mystisellä tuulella hän viittaa tuotemerkkiinsä ”Mystic Wind” ja ”meillä” Tomi tarkoittaa itseään ja filippiiniläistä vaimoaan Charlenea.

Kalajoelta kotoisin oleva Tomi Isopahkala on asunut elämänsä varrella monilla paikkakunnilla, muun muassa Oulussa, Tampereella, Helsingissä, Turussa ja viimeksi tätä ennen Paraisilla. Ja nyt siis Kalannin Kallelassa, johon he muuttivat tämän vuoden huhtikuussa.

– Olimme täällä toki ajelleet aiemmin, mutta niin olimme tehneet monilla muillakin paikkakunnilla. Olen oikein tyytyväinen tähän talon hankintaan. Paikka on kaunis ja piharakennuksissa on vajaat sata neliötä työskentelytilaa. Isot kaupungit ovat lisäksi lähellä. Se on sitäpaitsi oma, ennen asuin ja työskentelin vuokratiloissa, hän luettelee.

Isopahkala on kätevä käsistään ja hän on valmistanut monenlaista jo kolme vuosikymmentä. Muun muassa metallisia laivojen pienoismalleja. Yksi sellainen – uusikaupunkilaisen Zachariassen-varustamon höyrylaiva Rolfsborg – on pysyvästi esillä Uudenkaupungin merikeskuksessa.

Yhdessä vaiheessa hänen päätuotteenaan olivat keraamiset veneitten pienoismallit.

– Ne ovat edelleen mielessä. Niitä voisi myydä ulkomaillekin, hän pohtii.

Majakoita hän on tehnyt vajaan vuosikymmenen ajan. Materiaalina on siis pääosin metalli, mutta hän on valmistanut muutaman majakan myös betonista.

– Suurin majakkani on viisi metriä korkea betonimajakka, joka valaisee nyt Nauvossa. Sellaisia toivon tekeväni jatkossa lisää. Kerran valmistin kolmemetrisen Bengtskärin majakan betonista, mutta se oli kyllä niin iso urakka, että tuskin toista kertaa moiseen ryhdyn, hän sanoo.

Metalliset majakat ovat keskimäärin puolitoista metriä korkeita ja niihin kuuluu sisälle myös majakan valo. Niiden ulkomuoto on Tomi Isopahkalan itse suunnittelema eli niitä ei ole tehty minkään olemassa olevan majakan mukaan.

– Pari Isonkarin majakkaakin olen kyllä aiemmin tehnyt, hän lisää.

Mainostamiseen Isopahkala on keksinyt omaperäisiä keinoja netin Mysticwinds-sivujen lisäksi. Uudenkaupungin katukuvassa voi nimittäin nyt nähdä lava-auton, joka on lastattu pienoismajakoilla.

Pakkahuoneen rannassa on lisäksi syyskuun loppuun saakka 11 metriä pitkä, alun perin tanskalainen purjealus, jonka kansilastina on majakoita.

Majakoita valmistuu hänen mukaansa kymmeniä vuodessa. Majakoilla on ollut tähän mennessä kysyntää kotimaan lisäksi myös Saksassa.

Isopahkalassa on taitelijan lisäksi selvästi myös keksijä Pelle Pelottoman piirteitä.

– Kaikenlaiset keksinnöt ovat koko ajan mielessä. Erityisesti erilaiset energiaan liittyvät asiat kiinnostavat, varsinkin tuuli ja aurinko, hän kertoo.

Kotoa löytyykin jo itse tehty sähköajoneuvo ja erityinen ”kotiseinäkasvatuslaite”, jossa voi kasvattaa vaikkapa salaattia.

Kallelasta saattaa siis vielä kuulua kummia ja kaikenlaista mielenkiintoista. Toistaiseksi siellä syntyy kuitenkin pääasiassa pienoismajakoita.

Matti Jussila