Nopeammin, nopeammin, nopeammin

0

MTV3:n ensimmäisestä uutislähetyksestä tuli syyskuun alussa kuluneeksi 40 vuotta. ”Maikkari” juhlisti tasavuosia erikoislähetyksellä ja muun muassa parhaan kevennyksen äänestyksellä.

Juhlalähetystä katsellessa tuli mieleen, että maailma on joko muuttunut paljon nopeammaksi tai sitten ihmiset ovat vain kärsimättömiä. Mihinkään ei keskitytty minuuttia kauempaa, kun taas siirryttiin uuteen aiheeseen. Väliin piti tietysti saada useampi mainoskatko, jolloin tunnin lähetys tuntui kovin sisällöttömältä.

Näin siis minun mielestäni. Todennäköisesti suuri osa katsojista oli toista mieltä, koska tällaisia tv-lähetykset nykyään ovat. Myönnän olevani vanha sielu, vaikka ikää minulla on vähemmän kuin MTV3:n uutisilla.

Erityisesti minua on harmittanut urheilulähetysten ”pilaaminen”. Monessa lajissa on tavoitteena houkutella uusia, nuoria katsojia, jolloin välillä koko lajin perimmäistä ideaa on muokattu.

Tokion olympialaisissa kilpailtiin näillä näkymin viimeistä kertaa 50 kilometrin kävelyssä arvokisoissa. Tällä kertaa en valvonut yöllä tv:n ääressä, mutta yleensä lähes neljä tuntia kestävä kilpailu on ollut yleisurheilun arvokisojen parasta antia.

Sanonnan mukaan kilpailu vastaa alkaa 35 kilometrin kohdalla, mutta tulevissa arvokisoissa se loppuu siihen. Ilmeisesti neljän tunnin kilpailu on liikaa tv-yhtiöille.

Samoin hiihdossa on pitkään puhuttu 50 kilometrin hiihdon poistamisesta ohjelmasta. Maailmancupissa sprinttien osuus on jatkuvasti kasvanut, eikä pidempiä matkoja hiihdetä kovin usein.

Myös formuloissa keksittiin tänä vuonna sprinttikilpailut muutamalle kisaviikonlopulle. Hyvä idea sinänsä, mutta kuinka moni kuljettaja on valmis pilaamaan koko viikonloppunsa ottamalla turhia riskejä lyhyessä kisassa, jossa pisteitä jaetaan vain kolmelle parhaalle.

Kaikista älyttömin idea on kuitenkin ollut yleisurheilun Timanttiliigan uudistus, jossa koko lajin idea on pilattu. Kenttälajeissa suoritukset nollataan viiden kierroksen jälkeen ja kolme parasta pääsee finaalikierrokselle.

Useamman kerran on käynyt niin, että kisaa ylivoimaisesti johtanut kilpailija on epäonnistunut viimeisellä kierroksella ja jäänyt ilman palkintorahoja. Käytännössä joku voi hypätä tai heittää maailmanennätyksen ja jäädä silti kolmanneksi. Älytöntä.

Minulla ei ole mitään uusia lajeja vastaan. Ja myös vanhoihin lajeihin pitää tehdä välillä muutoksia. Esimerkiksi jääkiekossa on vuosien saatossa tehty paljon, jotta päästään eroon turhista katkoista.

Mutta muutoksia ei pidä tehdä vain muutoksen vuoksi. En usko, että näillä uudistuksilla on saatu kovinkaan monta uutta katsojaa, mutta luultavasti moni vanha katsoja on kaikonnut.

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin on olympialiikkeen motto, jota korona-aikana täydennettiin sanalla yhdessä. Kenties tiktok-nuorille moton pitäisi olla nopeammin, nopeammin, nopeammin.

Ehkä meitä vanhoja sieluja kuitenkin on muitakin, sillä sen Maikkarin parhaan kevennyksen äänestyksen voitti lähes 40 vuotta vanha kevennys Laihialle avatusta Alkosta. Verkkaisesti jonossa edenneet laihialaiset eivät saapuneet ostamaan alkoholia, vaan palauttamaan tyhjiä pulloja.

Risto-Matti Kärki

tuottaja