Päättäjähaastattelu: ”Kaupunkilaisille kuuluu pääosin hyvää”

0
Pilvi Marsela luotsaa seuraavat neljä vuotta kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakuntaa. Hän on erityisen kartalla esimerkiksi nuorten kuulumisista, joita hän kuulee päivittäin taksia ajaessaan.

Uusikaupunkilaiset voivat hyvin ja asukkaille kuuluu pääosin hyvää, ainakin, jos kaupunkilaisten kuulumisia kysyy tuoreelta hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajalta Pilvi Marselalta (kok.).

– Kaupungissa on laajat harrastusmahdollisuudet kaiken ikäisille, joten siitä näkökulmasta kaupunkilaisilla on asiat melko hyvin. Pieneksi kaupungiksi täällä on monipuolista tarjontaa, koska meillä on elokuvateatteri, teatteri, jäähalli, tekonurmikenttä, koripallokenttä sekä mahdollisuudet eri sisäpelien ja padelin pelaamiseen, Marsela toteaa.

Marselan luotsaaman hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan alaisuuteen kuuluvat kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut.

– Toivoin päästä lautakunnan puheenjohtajan tehtävään, koska nuorten mielenterveysongelmat ja kaupunkilaisten hyvinvointi ja liikunnan lisääminen jokaisen arkeen ovat minulle tärkeitä teemoja. Lisäksi haluan lisätä yhteistyötä eri lautakuntien ja kolmannen sektorin välillä, Marsela kuvailee.

Marsela on toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja hän on istunut aiemmin muun muassa hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenenä sekä opetus- ja kasvatuslautakunnan varajäsenenä.

– Äitini on aktiivinen paikallisten kokoomusnaisten toiminnassa, joten hän minut houkutteli mukaan politiikkaan neljä vuotta sitten, Marsela paljastaa.

Tämän kauden hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan yhdeksästä jäsenestä on seitsemän uutta. Marselan lisäksi konkarina on lautakunnan entinen puheenjohtaja Seppo Laine (kok.). Marsela kuvailee, kuinka Laineen aikana lautakunnassa oli hyvä keskusteluilmapiiri ja yhteistyön henki.

– On ilman muuta mahdollisuus ja hieno juttu, että saimme näin paljon tuoretta näkökulmaa mukaan lautakuntaan. Olemme istuneet jo ensimmäisen iltakoulun ja käyneet perusteita läpi uusien jäsenten kanssa. Aion jatkaa Sepon viitoittamalla tiellä ja olla itsekin keskusteleva, avoin ja kuunteleva puheenjohtaja. Marsela summaa.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan kaltaista yhdistelmää ei ole kaikissa kaupungeissa, vaan toiminta on saatettu jakaa esimerkiksi liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointilautakuntiin.

Uusikaupunkilainen kaupunginvaltuutettu Jani Vaitiniemi (ps.) tekikin alkusyksystä valtuustoaloitteen siitä, että kaupunkiin perustettaisiin oma liikuntalautakunta.

– En näe sille tarvetta, vaan tällä hetkellä lautakunnan toimintakenttä tällaisenaan on hyvä ja monipuolinen, Marsela toteaa.

Marsela ajaa päivätyönään taksia ja hoitaa erityisesti nuorten terapiakäyntien sekä omien vakiasiakkaidensa kuljetuksia. Matkojen aikana kuulumisia tulee vaihdettua puolin ja toisin ja nuoret puhuvat hänelle välillä aroista ja raskaistakin asioista.

– Nuoret ovat viestittäneet, että kaikki on aika hyvin esimerkiksi harrastuspuolella, mutta korona on vaikuttanut monen mielialaan ja osa kokee arkensa yksinäiseksi, koska harrastukset ovat olleet tauolla, Marsela jatkaa.

Se palaute, mitä Marselan korviin kantautuu, koskee esimerkiksi Lokalahden, Pyhämaan ja Kalannin alueiden harrastusmahdollisuuksia.

– Toisinaan kuulen, kuinka harrastuksiin on turhan pitkä matka. Harrastuksiin ei tule lähdettyä, jos omalla kotikylällä ei ole samanhenkistä ystävää ja vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kuljettaa lapsiaan harrastuksiin, Marsela pohtii.

Hän toteaa, että harrastusmahdollisuuksia tulisi lisätä muuallekin kuin kaupungin keskustaan. Toisaalta pian alkavaa kutsukyytipalvelun kokeilua voisi laajentaa koskemaan myös nuorten harrastuskyydityksiä.

Tuleva sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteri antaa Marselan mukaan lisätilaa harrastusmahdollisuuksille entisestään, mutta sekin tarkoittaa lasten ja nuorten kuljettamista kaupungin keskustaan.

– Onhan se kallis hanke, mutta se tuo kaupunkiin lisää sisäpelikenttiä ja muita harrastusmahdollisuuksia. Tulossa on todella monipuolinen keskus ja sitä ei moni tunnu ihan ymmärtävän. Tosin toivon, että nuorille löytyisi sieltä vielä lisää omaa tilaa, koska he tarvitsevat turvallisen tilan, missä he voisivat oleskella myös iltaisin.

Kaupunki myöntää tällä hetkellä tukea erilaisille seuroille ja järjestöille useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Marsela haluaakin kannustaa eri tahoja hakemaan näitä tukia ja kehittämään toimintaansa.

– Viime vuonnakin varoja jäi jakamatta, tosin koronan takia monenlainen harrastustoiminta oli ajettu alas. Tukia kannattaa kuitenkin aina hakea, jos sellaisia vain on tarjolla.

Marsela toteaa, että hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan budjetti on pieni, mutta sillä on saatava toiminta pyörimään ja kehitettävä sitä myös eteenpäin.

– Ylimääräistä rahaa ei ole mihinkään, mutta toivon silti nuorilta lisää omia aloitteita. Reagoimme niihin niin hyvin kuin kykenemme. Hyvä esimerkki nuorten omasta toteutuneesta ideasta on Kaupunginlahden pohjukan skeittipuisto.

Fakta

Pilvi Marsela

Ikä: 31
Syntynyt: Uudessakaupungissa
Ammatti: taksinkuljettaja, elintarviketekniikan insinööri
Perhe: koira ja kissa
Luottamustoimet: hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston jäsen, kaupunginhallituksen varajäsen, teknisen lautakunnan varajäsen, valtuuston vaalilautakunnan jäsen ja Varsinais-Suomen liiton edustajainkokouksen varajäsen, Uudenkaupungin kokoomusnaisten puheenjohtaja, Uudenkaupungin kokoomuksen kunnallisjärjestön hallituksen jäsen, Varsinais-Suomen kokoomusnaisten hallituksen jäsen,
Harrastukset: toiminnalliset treenit, crossfit ja lenkkeilyt koiran kanssa