Päättäjähaastattelu: Reijonsaari-Korsman haluaa kouluihin lisää lähiruokaa

0
Jaana Reijonsaari-Korsman luotsaa seuraavat neljä vuotta kaupungin opetus- ja kasvatuslautakuntaa.

Opetus- ja kasvatuslautakunnan tuore puheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman (sd.) on tehnyt paluun juurilleen. Hän on nimittäin aloittanut aikoinaan poliittisen uransa juuri kyseisen lautakunnan neljän vuoden jäsenyydellä.

– Tämä on tärkeä lautakunta, koska varhaiskasvatus ja koulu antavat elämän eväät lapsen ja nuoren polulle. Kyseisen lautakunnan puheenjohtajuus sopi minulle hyvin, koska itsekin elän juuri ruuhkavuosiarkea kahden lapsen äitinä, Reijonsaari-Korsman toteaa.

Viime kaudella Reijonsaari-Korsman hoiti kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtäviä. Tällä kaudella hän vaikuttaa lautakuntatehtävien lisäksi myös kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

– Opetus- ja kasvatuslautakunta on tulevaisuudessa kaupungin yksi tärkeimmistä lautakunnista, koska sote-puolen lautakunnat sote-uudistuksen myötä jäävät pois, hän korostaa.

Ensitöikseen Reijonsaari-Korsman aikoo perehdyttää opetus- ja kasvatuslautakunnan uudet jäsenet toimialaan jalkauttamalla heidät päiväkoteihin ja kouluihin.

– Tutustumme siis heihin, joiden asioista seuraavat neljä vuotta päätämme. Heti alkusyksystä on toki luvassa myös iltakoulua ja talousarvion tekemistä, hän lisää.

Puheenjohtajakautensa aikana hän toivoo, että lähituottajien osuutta kouluruokien ainesosien toimittajina lisättäisiin.

– Lähiruoan lisääminen ei tarkoita suuria lisäkustannuksia, vaan se vaatii viitseliäisyyttä ja osaamista kilpailutuksiin. Ravinnon merkitys on tärkeää ja oikeanlainen ravinto auttaa lapsia myös keskittymään opetukseen sekä lisää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia, kokin koulutuksen saanut Reijonsaari-Korsman huomauttaa.

Hän teilaa jo etukäteen perustelun, etteivätkö paikalliset tuottajat kykenisi toimittamaan esimerkiksi vihanneksia tai leipää ympäri vuoden.

– Eikä sitä paitsi yhden tuottajan ole pakko toimittaa raaka-aineita koko vuoden tarpeiksi, koska tuottajia voi valita useampia. Tässä asiassa toivon yhteistyötä teknisen toimen kanssa, jonka alaisuudessa ruokahuolto toimii, hän lisää.

Opetus- ja kasvatuslautakuntaa puhuttaa tulevien vuosien aikana myös esimerkiksi kaksivuotinen esiopetuskokeilu, Kalannin koulurakennusten kunto sekä niiden remontit ja väistötilaratkaisut. Puheenaiheena on varmasti myös sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintterin edistyminen, josta odotellaan edelleen korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä koskien valituslupia.

Reijonsaari-Korsman haluaisi, että kaupungissa satsattaisiin lakisääteistä minimiä enemmän vuorohoitoon. Tällä hetkellä kaupungissa toimii yksi vuoropäiväkoti ja yksi päiväkoti, jossa on laajennetut aukioloajat.

– Olisi useamman työnantajan vuorotyöntekijöiden ja etenkin lasten etu, että vuorohoitoon satsattaisiin nykyistä enemmän.

Ratkaisu pitäisi löytää myös kaupunkia jo pidempään vaivanneeseen rekrytointiongelmaan, joka koskee esimerkiksi koulupsykologeja ja varhaiskasvatuksen opettajia. Siihen hän kuitenkin peräänkuuluttaa yhteistyötä eri palvelukeskusten välillä.

– Koronan myötä tulleen etäopetuksen jättämiä vaurioita paikataan vielä pitkään, hän toteaa.

Koulupsykologien puutteen kanssa painitaan läpi Suomen. Jos koulupsykologeista, lastenhoitajista ja sote-puolen työntekijöistä aletaan kilpailla vain palkoilla, niin se aiheuttaisi Reijonsaari-Korsmanin mukaan kestämättömän dominoefektin.

– Mistä jatkuvasti nouseviin palkkoihin saataisiin rahat? Palkan nostaminen olisi vain hetken ratkaisu, jolla ihmiset saadaan kaupunkiin. En kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö palkkojen pitäisi kaupungissamme olla kilpailu- ja vertailukelpoisia.

Reijonsaari-Korsmanin mukaan olisi syytä tarjota jonkinlaista kokonaisvaltaista perhepakettia, johon sisältyisivät vanhempien työt, lasten koulut ja harrastukset sekä asunnot.

– Sen toteuttaminen vaatii monialaista työryhmää, joka miettii sitä, kuinka saamme perheet muuttamaan kaupunkiin ja samalla sitoutumaan kaupungissa oleviin työpaikkoihin, hän lisää.

Fakta
Jaana Reijonsaari-Korsman

Ikä: 42
Syntynyt: Raumalla
Ammatti: kokki, baarimestari, myyjä, opiskelija
Perhe: puoliso ja 2 lasta
Luottamustoimet: opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, ehdolla maakuntahallituksen jäseneksi
Harrastukset: lasten harrastukset, teatteri ja musikaalit