Päihteidenkäyttöä ja luvatonta myyntiä selvitetään kyselyllä

0
Kyselyllä selvitetään asukkaiden alkoholiin, tupakkatuotteisiin ja huumeisiin liittyviä näkemyksiä.

Varsinais-Suomen kunnat selvittävät asukkaiden tietämystä ja mielipiteitä alueen päihdetilanteesta. Kysely avattiin eilen maanantaina ja se löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Kyselyllä selvitetään asukkaiden alkoholiin, tupakkatuotteisiin ja huumeisiin liittyviä näkemyksiä. Erityisesti kyselyssä tiedustellaan havaintoja alaikäisten päihteidenkäytöstä ja päihdetilanteesta yleisesti.

– Vastaavaa kyselyä ei ole ihan hetkeen tehty, joten toivomme mahdollisimman korkeaa vastausprosenttia. Joka vastaus on tärkeä, jotta voimme ehkäistä päihdehaittoja yhteisöllisesti, Uudenkaupungin kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Taru Joutsa-Huutola kertoo.

Päihdetilannekysely on tarkoitettu kaikille ja kaikenikäisille asukkaille. Kyselyn avulla asukkaat pääsevät esittämään ajatuksiaan ja toivomuksiaan esimerkiksi päihdehaittojen vähentämiseen tähtäävistä keinoista. Kyselyllä selvitetään, millaiset asiat olisivat asukkaiden mielestä kaikkein tärkeimpiä toiminnankohteita.

– Toivomme vastauksia mahdollisimman eri ikäisiltä ja eri elämäntilanteissa olevilta ihmisiltä. Lisäksi toivomme erityisesti havaintoja nuorten alkoholinkäytöstä julkisella paikalla ja alaikäisten luvattomista alkoholin ostoyrityksistä, Joutsa-Huutola summaa.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään alueen kuntien ja tulevan hyvinvointialueen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyössä ja päihdetyössä.

– Tulokset julkaistaan viimeistään ehkäisevän päihdetyön viikolla eli viikolla 45. Tuloksilla yritetään vaikuttaa elinkeinoelämään ja valtionhallinnon päätöksiin. Jos selviää, että alaikäisille myydään alkoholia, niin siihen on kyettävä puuttumaan, Joutsa-Huutola lisää.

Kyselyyn voi osallistua nimettömästi ja sen täyttämiseen menee aikaa noin 10 minuuttia. Kyselyyn voi vastata syyskuun loppuun saakka.