Pinkki lokakuu

0

Lokakuun on Suomessa ollut jo pitkään rintasyöpätietoisuuden kuukausi. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on kerätty varoja suomalaiselle syöpätutkimukselle vuodesta 2003 alkaen.

Viime syksynä keräystä laajennettiin niin, että nyt sen avulla tuetaan rinta- ja gynekologisten syöpien lisäksi syöpätutkimusta yleisesti. Rintasyövän tutkimus on yhä Roosa nauha -keräyksen ensisijainen kohde, ja keräyshistorian aikana syöpätutkimusta onkin tuettu yli 10 miljoonalla eurolla.

Yhdysvalloista 1990-luvulla alkunsa saanut ”Pink Ribbon” -kampanja on vuosikymmenten aikana kasvanut niin että nykyisin se järjestetään jo yli 30 maassa, siis myös Suomessa. Kampanjan aloittaneet toimittaja Alexandra Penney ja kosmetiikkayhtiön johtaja Evelyn H. Lauder halusivat kiinnittää huomiota rintasyövän yleistymiseen ja kerätä varoja rintasyövän tutkimukseen. Kampanjansymboliksi he valitsivat roosan silkkinauha.

Suomessa Roosa nauha -keräyksestä on tullut valtavan suosittu. Kampanja näkyy niin kaduilla kuin kaupoissa. Moni ihminen kantaa rintapielessään kampanjasymbolia koko kuun ajan ja kauppojen Roosa nauha tuotteiden kirjo laajenee vuosi vuodelta. Eikä ihme, sillä tutkimukset osoittavat yhteistyön Roosa nauha -kampanjan kanssa vaikuttavan positiivisesti yrityksen tuotemyyntiin. 90% kampanjatuotteita ostaneista kuluttajista kertoi että Roosa nauha -yhteistyö vaikutti positiivisesti heidän ostopäätökseen.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on edistetty suomalaisten naisten ja muiden syöpien tutkimusta ja vaikutettu siihen, että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa. Lisäksi keräysvaroilla on rahoitettu neuvontatyötä ja pidetty yllä maksutonta neuvontapalvelua. Neuvontaa ja tukea ovat tarvinneet ja tarvitsevat yhä niin syöpään sairastuneet henkilöt kuin heidän läheisensä.

Taloustutkimuksen mukaan sairauksien parantaminen ja hoitomenetelmien kehittäminen ovat ne kohteet joihin suomalaiset lahjoittavat mieluiten rahaa. Ja hyvä niin, sillä Roosa nauha -keräystä tarvitaan yhä.

Vuonna 2018 yli 13 000 suomalaista kuoli johonkin syöpäsairauteen. Väestön ikääntyessä syöpäsairaudet tulevat lisääntymään voimakkaasti seuraavan vuosikymmenen aikana. Hyvä uutinen on, että yhä suurempi osa syövistä osataan parantaa ja parantumatontakin syöpää sairastavien elinaika pitenee ja elämänlaatu paranee hoitojen kehittyessä. Tästä suuri kiitos kuuluu syöpätutkimukselle, jota siis rahoitetaan myös Roosa nauha -kampanjalla.

Maija Ala-Jääski