Ruskaretkelle lähialueelle

0

Matkailulla on Lapissa pitkät perinteet ja viime vuosina Lapin matkailu on kasvanut voimakkaasti. Lapin liiton mukaan matkailutulo on noussut kerrannaisvaikutuksineen jo on noin 1,5 miljardiin euroon. Matkailun työllistävä vaikutus kerrannaisvaikutuksineen nousee noin 15 000 henkilötyövuoteen.

Kansainvälisen matkailun osuus Lapin matkailutuloista on ollut 75 prosenttia, siksi korona on ollut Lapin matkailulle hyvinkin haastava. Lappi on osannut selättää ongelman. Markkinointia on suunnattu enemmän kotimaahan. Esimerkiksi kotimaiset matkatoimistot myyvät räätälöityjä retkiä pohjoiseen, sen sijaan esimerkiksi saaristoon vastaavia valmismatkoja ei ole tarjolla. Kun sosiaalista mediaa selaa, vastaan tuleekin jatkuvasti ruskakuvia Lapista.

Korona lisäsi kotimaan matkailua ja Uudessakaupungissakin on takana hyvä matkailukesä. Kotimaan matkailussa toivoisi kuitenkin olevan myös syksyllä ja talvella muitakin ilmansuuntia kuin pohjoinen. Meilläkin täällä on parhaillaan komea ruska. Kun syyslomaksi suunnitellaan tekemistä, voisiko vaihtoehtona olla sittenkin mökin vuokraaminen jostain lähempää ja patikointi varsinaissuomalaisissa maisemissa. Tai kaupunkiloma omassa maakunnassa? Mielenkiintoisia museoita ja taidenäyttelyitä löytyy pienistäkin kaupungeista. Korona ei ole koetellut ainoastaan Lapin matkailuyrittäjiä, vaan myös alueemme omat majoitusliikkeet ja ravintolat ovat olleet kovilla.

Lähimatkailu on myös kestävän kehityksen arvojen mukaista. Lähimatkailu on ekologista ja edullista. Viikon syyslomalla voi kiertää esimerkiksi kaikki lähialueemme luontopolut. Jos Hiunjärven luontopolku on jo turhankin tuttu, kauas ei silti tarvitse lähteä. Kasarminlahden luontopolku on kiinnostava yhdistelmä luontoa ja golfkentän maisemaa, Pamprinniemessä mieli varmasti rauhoittuu, Tummamäen luontopolku on mainio retkikohde pienten lasten kanssa, Hierkonpolku Pyhärannassa on sekin helppokulkuinen ja Mynämäen Asemanseudun luontopolulta voi poiketa vaikkapa pelaamaan frisbeegolfia.

Loma tuntuukin pidemmältä, kun viikon lomasta ei mene kahta päivää matkustamiseen.

Teija Uitto