Perhe on yleensä iso syy, miksi nuoret lähtevät harrastamaan jotain tiettyä lajia. Esimerkin voima saa perheen nuorimmat ajautumaan vanhempien tai sisarusten jalanjäljissä kohti samaa harrastusta.
Niin kävi myös espoolaiselle Sebastian Lindbergille, kun tie vei koripallon pariin.
– Vanhemmat sekä iso- että pikkuveli pelasivat korista, joten se on ollut isossa osassa elämääni. Lapsena menin isän ikämiesjoukkueen treeneihin mukaan ja siellä tuli aina pelailtua, Lindberg muistelee.
Jalkapallo oli toinen laji, mitä Lindberg harrasti koriksen ohella. Lindberg kertoo harrastaneensa tosissaan jalkapalloa 12–13-vuotiaaksi saakka, kunnes koripallo vei voiton.
Juniorivuodet Lindberg vietti kotikaupungin suurseura Tapiolan Hongassa. Lukion hän suoritti Helsingissä Mäkelänrinteen urheilulukiossa.
Tuttavallisemmin Märskyyn hakeutuu koripallosta ja myös muista urheilulajeista lahjakkaita nuoria, joille mahdollistetaan koulunkäynnin ohella ammattivalmennus omassa lajissaan.
Märsky oli espoolaiselle koripalloilijalle luonnollinen valinta.
– Olin kuullut paljon hyvää koulusta. Paras ystäväni Erik Sajantila pelasi siellä ja ehdotti hakemista kouluun, koska Märskyssä saa pelata paljon korista ja koulunkäynti yhdistyy samalla, Lindberg kertoo.
Märskyn miesten koripallojoukkue HBA-Märsky pelaa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla I-divisioona A:ssa.
– Märskyssä kaikki asiat tehtiin helpoksi. Aamuisin oli harjoituksia puoleen päivään asti. Lounaan jälkeen oli koulua, ja iltapäivällä oli mahdollisuus heittoharjoitukseen. Muuten illat oli vapaita.
– Minulle se oli täydellinen päivärytmi, Lindberg toteaa.
Lindberg sai Märskyssä valmennusta Suomen eliittikoripallovalmentajilta. Joukkueen päävalmentajana toimi entinen maajoukkuepelaaja Juha Sten ja apuvalmentajana toimi suomikorislegenda Hanno Möttölä .
– Kyllä tuli kuunneltua tarkkaan kokeneiden ex-pelaajien neuvoja. Ei siinä oikein viitsi lähteä vastaankaan sanomaan heille, Lindberg naurahtaa.
Tänä kesänä Lindberg valmistui ylioppilaaksi, joten oli aika etsiä uusi seura. Tavoitteena oli saada vastuuta SM-tasolla.
– Halusin ehdottomasti päästä Korisliigaan ja sellaiseen joukkueeseen, jossa pääsisi heti pelaamaan, Lindberg kertoo.
Korihait tarjosi Lindbergille juuri sellaista pakettia, mitä hän oli toivonutkin: mahdollisuuden näyttää osaamisen SM-tasolla.
– Uskon, että täällä saan mahdollisuuden näyttää, mitä osaan tehdä.
Samalla kun siirto Korihaihin tapahtui, Lindbergillä oli tiedossa muutto pääkaupunkiseudun vilskeestä pikkukaupunkiin Lounais-Suomeen.
Miten kotiutuminen Uuteenkaupunkiin on sujunut?
– Paljon helpommin mitä kuvittelin. Ei ole mitään ongelmia ollut. Kaikki on lähellä täällä, Lindberg kehuu.
Korisliigan ja alempien sarjojen tasoeroissa on luonnollisesti huimia eroavaisuuksia. Yksi niistä on pelikovuus ja -tempo. Lindberg kertoo, että tempo liigajoukkueen harjoituksissa ei ole tullut yllätyksenä.
– HBA:ssa mentiin koko ajan kovaa ja harjoiteltiin lujaa. Olen siellä oppinut tekemään hommat sata lasissa.
– Fyysisyyttä tarvitsen vielä, mutta omasta mielestäni olen pärjännyt hyvin harjoituksissa, Lindberg toteaa.
Puolustusvoimien urheilukoulu on kevään ja kesän aikana sekoittanut Lindbergin harjoittelua. Huhtikuussa alkaneen palveluksen aikana Lindberg on pystynyt ylläpitämään kuntoaan, mutta lajiharjoituksia on tullut tehtyä vähemmän mitä normaalisti.
– Olihan se alokasaika rajua, koska ei päässyt harjoittelemaan ja joutui olemaan vaan kasarmilla. Heinäkuussa pääsin maajoukkueleireille, joten silloin pystyin hiukan jo harjoittelemaan vapaammin.
Tulevaa liigakautta urheilukoulu ei tule haittaamaan, sillä Lindbergin palvelus alkaa olemaan loppusuoralla. Hänen mukaansa vielä on edessä varusteiden palautuksia syyskuun puolella.
Korisliiga-kausi starttaa lokakuun alussa. Ensimmäiseen liigakauteensa valmistautuva Lindberg on jo ympyröinyt yhden päivämäärän kalenteriin.
Se on marraskuun 13. päivä. Silloin Lindbergin parhaan ystävän Erik Sajantilan edustama Lahti Basketball vierailee Uudessakaupungissa.
Ei liene epäselvää, kuka Korihaiden pelaajista ottaa Sajantilan puolustettavakseen.
– Eiköhän se ole minä vastaan hän, Lindberg päättää.