Siivousalan koulutus

0

Vanhana klassikkona totean: voi pyhä yksinkertaisuus. Kommentti US:ssa 14.9. Winnovan ilmoituksesta puhtaanapitokoulutuksesta. Siivousalan työ ei todellakaan ole mitään yksinkertaista hommaa, johon voidaan ottaa kuka tahansa noin vain ilman alan koulutusta.

Ajatellaanpa esikoulut, koulut, sairaalat, päivä- ja hoitokodit, teollisuuslaitokset, toimistot, hotellit, saniteettitilat ym. Jokaisessa paikassa tarvitaan erilaiset siivoustarvikkeet, -välineet ja -menetelmät.

Siivoukset pitää tehdä huolella oikeaan aikaan, oikeilla metodeilla, aineilla ja välineillä. Työn jälki ei välttämättä näy, tekemätön sen sijaan näkyy.

Aikoinaan 50 vuotta sitten valtiovalta mukaan lukien puolustusvoimat arvostivat alan koulutusta. Otaniemessä järjestetyn kurssin (1 vko) hyväksytysti läpäisseet siivousalan työntekijät saivat palkkaansa yhden palkkausluokan korotuksen.

Ei pidä vähätellä siivoojien työtä tai koulutuksen tarvetta. Aika, jolloin luudalla lakaistiin savupirtin maalattioita on jo todellakin ohi.

Kauko Kettunen