Taksialalla useita muutoksia – Hukka-ajot lisääntyneet, kun asiakkaat käyttävät kahta appia

0
Taksiautoilijat Eero Veman ja Päivi Nurmi kertovat, että jatkossa Kela-kyytejä välitetään kahdesta numerosta. Tutut kuljettajat ajoja kuitenkin ajavat.

Taksialalla tuntuu tapahtuvan muutoksia niin nopeassa tahdissa, etteivät asiakkaat meinaa pysyä perässä. Taksiautoilijat Eero Veman ja Päivi Nurmi myöntävät, että tekemistä on autoilijoillakin.

– Kun taksilaki muuttui, se sai niin paljon negatiivista julkisuutta, että se heijastui myös ajojen määrään, vuodesta 2007 alkaen taksiautoilijana toiminut Päivi Nurmi toteaa.

Taksilakia on nyt korjattu. Tänä kesänä voimaan tuli taksilain ”korjaussarja”, eli hinnoittelusta pitää olla selkeät merkinnät ja taksin katolla tuttu valokyltti.

Viimeisin muutos taksialalla on Kelan kilpailutus, jossa haettiin jokaiselle alueelle kahta palveluntuottajaa. Vakka-Suomessa Kela-ajot välittää jatkossa Taksi Helsinki Oy ja Menevä Oy.

– Välityspalvelut muuttuvat, mutta samat, tutut kuljettajat ajavat jatkossakin ajoja. Osalla Vakka-Suomen autoista on jo Taksi Helsingin välityspalvelut käytössä, niin käytännössä suuria muutoksia ei tule, Nurmi sanoo.

Nurmi ja Veman ovat molemmat osakkaina Taksi Länsi-Suomessa, joka on paikallisten autoilijoiden muodostama osuuskunta. Taksi Länsi-Suomi on Taksi Helsingin yhteistyökumppani.

Alueella toimii myös Lounais-Suomen Taksi-Data, joka ei saanut Kela-kyytien jatkosopimusta. Mikäli autoilija haluaa jatkossa ajaa Kela-kyytejä, hänen on tehtävä autoilijasopimus joko Taksi Helsingin tai Menevän kanssa. Asiakas valitsee, kumman palvelusta auton tilaa.

– Kela-kyydeille tulee vuoden alusta kaksi välitysnumeroa. Asiakkaan kannattaa sairaalakäynneillä tai muilla terveystoimen käynneillä käyttää Kela-taksia, vaikka matkan hinta jäisi alle 25 euron omavastuun. Asiakkaalta peritään vain matkan hinta ja matkakustannus kerryttää vuosiomavastuuta, Päivi Nurmi kertoo.

Muut taksikyydit asiakas voi tilata monen eri kanavan kautta: soittamalla Laitilan tai Uudenkaupungin taksikopin numeroon, välityspalveluun eli taksikeskukseen, suoraan autoilijalle tai tilaamalla taksin verkkosovelluksen tai apin kautta.

Eero Veman harmittelee, että jotkut asiakkaat tilaavat taksin kahdenkin apin kautta, kun appeja voi ladata kännykkään maksutta.

– Se lisää hukka-ajoja. Ajoon lähtee sitten kaksi autoa, joista ajon saa se, joka on aiemmin perillä. Se toinen ajaa sitten turhaan paikalle.

Hän toivoo, että asiakkaat käyttäisivät vain yhtä tilauskanavaa ja odottaisivat maltillisesti autoa. Apista voi seurata, milloin taksi saapuu.

Taksilain muutoksen myötä autoilijoilta poistui päivystysvelvoite, mikä tarkoittaa, että autoilijat itse päättävät, koska autot ovat ajossa.

– Laitilassa on ajossa 13 autoa, lisäksi on autoja, jotka ajavat Turun seudulla ja osa Uudessakaupungissa, Nurmi kertoo.

Veman laskee, että Uudessakaupungissa on parikymmentä taksia, Lokalahdella kaksi ja Vehmaalla 7–8.

– Viikonloppuöinäkin autoja on liikenteessä, mutta aina ei voi etukäteen tietää, missä ja kuinka paljon autoja tarvittaisiin.

Korona on vähentänyt taksiajojen määrää. Nyt kun taksien käyttö on jälleen lisääntymässä, kuljettajista saattaa tulla pulaa.

Fakta

 

Taksilain muutokset

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johdolla suunniteltu taksilain muutos tuli voimaan heinäkuussa 2018.

Lain korjaussarjan ensimmäisen vaiheen muutokset astuivat voimaan 1.5.2021 ja toisen vaiheen muutokset 1.9.2021.

Syyskuussa voimaan tulleen lain mukaan kaikkien taksien hinnoittelu perustuu matkaan käytettyyn aikaan ja matkan pituuteen, jos matkalle ei ole sovittu kiinteää hintaa. Myös taksin velvoite käyttää taksamittaria palasi jälleen voimaan.