Urani Suomessa

0

En ole koskaan ajatellut, että menisin naimisiin sellaisen henkilön kanssa, joka asuu ulkomailla. Mutta kun olet rakastanut, sinun mielesi ei toimii. Hauska sanoa, mutta se on totta.

Mieheni vuoksi tulin Suomeen ajattelematta paljoa uraani. Olin valmistunut maisteriksi omassa maassani eli Nepalissa ja olin työskennellyt ensiksi röntgenhoitajana ja sitten lehtorina.

Oho! Miksi olen täällä, jossa minulla ei ole mitään tekemistä, minulla ei ole identiteettiä, tuntuu niin hirveltä. Toisaalta minun mieheni oli sanonut minulle, ”juu kyllä, sinulla oli niin hyvä urasi Nepalissa, mutta sinun pitää tehdä vähän kaikki alusta”. Ensin täytyy oppia suomen kieltä ja kun minulla on hyvä suomen kieli, täytyy tehdä yki-testi (kielitesti) ja vihdoin hakea Valviralta lupaa, jotta voin työskennellä röntgenhoitajana Suomessa.

Noin vuoden olin opiskellut suomen kieltä. Tämä aika oli kauheaa, koska täytyi oppia niin alusta eli aakkosista.

Lisäksi suomen oppiminen oli vaikeaa, täytyy harjoitella paljon. Lopuksi, 30. tammikuu 2021 tein yki-testin ja onnistuin. Sain keskitason suomen kielessä ja heti seuraavana päivänä hain Valviralta lupaa

Harmi, että Valviran käsittelyaika on vähän pitkä. En tiedä milloin saan päätöksen.

Onneksi, uravalmennuksen kautta minulla oli mahdollisuus olla ammatin mukaisesti Raumalla terveystalossa röntgenhoitajana. Se tuntui niin hyvältä, pitkän ajan jälkeen olin tekemässä röntgentutkimuksia.

Olin noin yhden kuukauden siellä, opin teknisiä sanoja, kehitin suomen kieltä, sain uusia ystäviä, jne. Myös sain mahdollisuus olla kuvantamisen kurssilla ja se oli edullista.

Haluan kiittää Winnovan opettajia, TE-toimistoa; heidän takia minulla oli tällainen mahdollisuus.

Uravalmennuksen jälkeen minulla oli noin kuukausi vailla mitään tekemistä ja yhtäkkiä näin mainoksen asiakaspalvelijan töistä Uudessakaupungissa terveystalossa. Soitin heille välittömästi ja hain sinne.

Luulen, että tämän Valviran päätösten odottelun aikana, minä voin olla terveystalossa asiakaspalvelijana ja sain sen työn.

Olin kuullut niin paljon, että ulkomaalaisilla on vaikea saada työtä. Mutta minun mielestäni, jos on motivaatiota oppia kieltä, jos olet päättäväinen kohti sitä, mitä haluat elämässä, olet ahkera, optimistinen kohti elämää, kaikki on mahdollista.

Minusta tuntuu, että Suomessa on niin paljon mahdollisuuksia, on vapaus valita mitä haluat. Suomalaiset arvostavat tasa-arvoa. Työssäkin minusta tuntuu niin mukavalta, kaikki ovat ystävällisiä, työympäristö on kiva.

Totta kai, jos olet uudessa maassa, jossa kieli on erilainen, kulttuuri on erilainen, erilainen ihon väri, on vaikea tehdä mitä haluat. Kuitenkin, mikäli haluat sydämestäsi, kaikki on mahdollista. Nyt minä toivon, että saan positiivisen päätöksen Valvirasta, jotta voin olla röntgenhoitaja Suomessa virallisesti.

Pooja Shah

kirjoittaja on muuttanut Uuteenkaupunkiin

Nepalista ja opiskellut

suomen kieltä.