Uudenkaupungin 120 miljoonan euron akkutehdas avattiin – luvassa lisärekrytointeja

0
Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald avasi tiistaina EV Systemsin akkutehtaan Uudessakaupungissa. Kuva: Teija Uitto

Valmet Automotiven Uudenkaupungin akkutehdas avattiin tänään kutsuvierastilaisuudella. Tehtaalla valmistetaan korkeajänniteakkumoduuleja ja -akkupaketteja autoteollisuuden tarpeisiin.

– Olemme ylpeitä voidessamme esitellä Uudenkaupungin akkutehtaan, joka on tärkeä virstanpylväs kunnianhimoisen akkustrategiamme toteuttamisessa. Mahdollisuus valmistaa sekä sähköautoja että niiden akkuja saman katon alla on toimialallamme ainutlaatuinen. Samalla avaamme täysin uuden sivun Uudenkaupungin tehtaan historiassa, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Valmet Automotiven akkuliiketoiminnan EV Systems -yritykseen on jo rekrytoitu noin 200 työntekijää, mutta luvassa on vielä parin vuoden sisään noin 300 lisätyöntekijän rekrytoinnit.

Uudessa tehtaassa toimii myös 28 robottia ja valmistuslinjoja on tehtaan täyden tuotannon vaiheessa neljä. Valmet Automotive käytti akkutehtaan rakentamiseen 120 miljoonaa euroa.

Akkutehdas sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Uudenkaupungin autotehdas. Vastaavaa logistiikan ja tuotannon optimoivaa kokonaisuutta ei tarjoa tällä hetkellä mikään muu autoteollisuuden palvelutarjoaja. Uudenkaupungin tehtaan laajentaminen akkutuotantoon on keskeinen osa tuotantolaitoksen pitkän aikavälin strategista kehityssuunnitelmaa.

Tehdas laajenee vielä avaamisensa jälkeen. Tehtaan täysi kapasiteetti on käytössä vuonna 2024, jolloin tehdas tarvitsee myös viimeistään 500 työntekijää.

Kunhan toiminta on saatu täyteen vauhtiin, tullaan uudessa akkutehtaassa valmistamaan 500 000 akkumoduulia ja -pakettia vuodessa.

– Laajennamme parhaillaan voimakkaasti akkutuotantoamme, ja verkostossamme on kolme tehdasta Salossa, Uudessakaupungissa ja jatkossa myös Saksan Kirchardtissa. Vastaamme laajentamisella akkujen erittäin vahvaan kysyntään, josta osoituksena ovat jo nyt kolme Uudenkaupungin akkutehtaalle solmittua valmistussopimusta, kertoo Valmet Automotiven EV Systems -liiketoimintalinjan johtaja Jyrki Nurmi.

Osana tilaisuuden ohjelmaa vieraat tutustuvat akkutehtaan tuotantotilaan ja prosessiin. Tilaisuudessa pitävät puheita Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald ja EV Systems -liiketoimintalinjan johtaja Jyrki Nurmi, sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio.

Valmet Automotive operoi nyt kahta akkujen suursarjatuotantolaitosta Salossa ja Uudessakaupungissa, lisäksi kolmas akkutehdas Saksan Kirchardtissa aloittaa toimintansa 2022.

Fakta
Uudenkaupungin akkutehdas
Kustannukset: 120 miljoonaa euroa
Rakennusaikataulu: 10 kuukautta
Resurssit: noin 500 työntekijää
Toiminta: 4 valmistuslinjaa
Tuotannon käynnistymisvaihe: vuodesta 2021 vuoteen 2024
Tuotantolukuja: 500 000 akkumoduulia ja akkua
Tuotteet: akkumoduulit ja -paketit sähköisiin kulkuneuvoihin

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 13.03.

Lue kattava paketti akkutehtaan avajaisista ja sen vaikutuksesta kaupunkiin, elinkeinoelämään ja kaupunkilaisiin torstain Uudenkaupungin Sanomista.

Videolta pääset katsomaan, miltä akkutehtaassa näyttää.

Puheenvuoron tilaisuudessa käytti myös EV Systems -liiketoimintalinjojen johtaja Jyrki Nurmi. Kuva: Teija Uitto
Olaf Bongwald (vas.) ja Jyrki Nurmi vastasivat toimittajien esittämiin kysymyksiin muun muassa ympäristö- ja tekniikka-aiheisiin liittyen. Kuva: Teija Uitto
Kutsuvierasväki pääsi tiistaina tutustumaan uuteen akkutehtaaseen. Kuva: Teija Uitto
Akkutehtaan tuotanto on jo aloitettu. Toiminnassa on 28 robottia. Kuva: Teija Uitto
Tehtaanjohtaja Esa Saarinen. Kuva: Teija Uitto
Akkutehtaan lopputuotteena on 290 kiloa painava akku. Kuva: Teija Uitto
Näihin tiloihin tulee jatkossa akkutehtaan linjastoja. Kuva: Teija Uitto