Valmet Automotive alan kärjessä

0

Uudessakaupungissa tehtiin tiistaina historiaa, kun Valmet Automotiven uusi akkutehdas avattiin juhlallisesti. Nyt autojen valmistus ja akkutuotanto ovat saman katon alla, kuten yhtiö asetti strategiseksi tavoitteekseen vuonna 2019. Vastaavaa ratkaisua ei ole missään muualla maailmalla.

Uudenkaupungin akkutehdas valmistaa käynnistysvaiheessa akkuja toimitettavaksi Saksaan. Akkuja ei vielä käytetä oman tuotannon autoissa. Se on kuitenkin mahdollista, jos asiakas niin haluaa.

Yhtiö kasvattaa akkutuotantoaan Suomessa voimakkaasti. Saloon rekrytoidaan parhaillaan lisää työntekijöitä ja myös Uuteenkaupunkiin palkataan lisää väkeä. Uudenkaupungin akkutehdas aloittaa toimintansa parinsadan työntekijän voimin. Käynnissä on aluksi yksi linja. Kun tehtaan kaikki neljä linjaa ovat valmiit vuonna 2024, akkutehtaalla työskentelee 500 työntekijää.

Akkutuotanto ei ole tulevaisuudessa autotehtaalle vain tukijalka, vaan yhtiön tavoitteena on, että seitsemässä vuodessa akkuliiketoiminta kasvaa liikevaihdoltaan yhtä isoksi liiketoiminnaksi kuin autonvalmistus. Tulevaisuudennäkymä lupaa hyvää Uudellekaupungille ja koko seudulle. Akkujen kysyntä kasvaa maailmalla nyt räjähdysmäisesti.

Myös autotehtaan näkymät ovat hyvät. Lightyear One -täyssähköauton valmistus alkaa ensi vuonna. Mercedeksen GLC-katumaasturin tuotanto on loppumassa (TS 15.9.), mutta Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwaldin mukaan uutta sopimusta neuvotellaan jo. Autotehtaan tuotantoon voi tulla toinen Mercedes-malli. Lisäksi yhtiöllä on sopimusneuvotteluja myös muiden tahojen kanssa.

Kun Valmet Automotive on nyt onnistuneesti rakentanut Varsinais-Suomeen ja erityisesti Uuteenkaupunkiin alan klusteria, myös yhteiskunnan on voimallisesti tuettava kasvavaa liiketoimintaa. Yhtiölle tulisi tarjota vetovoimainen ympäristö, johon työntekijät haluavat tulla. Uudenkaupungin kaupunki on jo tehnyt tätä työtä tavoitteellisesti, mutta pienen kaupungin tai edes Vakka-Suomen rahkeet eivät näin isoon urakkaan riitä. Myös valtiovallan pitää vastata tarpeisiin, joita positiivinen rakennemuutos tuo. Vuokra-asuntotuotanto kaipaa tukea. Laitilaan on rakennettava Kasitien eritasoliittymä. Henkilöjunaliikenne helpottaisi pendelöintiä.

Teija Uitto