Valmet Automotiven työntekijöiden rokotuskattavuus korkea

0
Autotehtaan vierailijakeskuksesta on tehty väliaikainen rokotustila. Koronarokotuksia annetaan työntekijöille samassa järjestyksessä kuin U-soten alueella muutenkin. Kuva: Tomi Salo

Valmet Automotive käynnisti toukokuun loppupuolella työntekijöidensä koronarokotukset autotehtaan vierailijakeskuksessa. Rokotuksia siellä annetaan yhä ja toiminta on osoittautunut sujuvaksi.

– Vedettiin tehtaan heinäkuun lopun kesätaukoon mennessä käytännössä ensimmäinen koronarokotuskierros läpi. Kaikki, jotka halusivat ensimmäisen koronarokotteen ottaa, saivat sen. Oman rokotuspisteen toiminta on sujunut todella hyvin, Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo kertoo.

Autotehtaan työntekijöiden rokotuksissa on pidetty kiinni 12 viikon rokotusvälistä. Nyt tehtaalla edetään viikko toisensa jälkeen 1–3 rokotuspäivän viikkotahtia.

– Rokotukset jatkuvat arviolta syys–lokakuulle saakka. Rokotuksiin on hakeutunut jatkuvasti myös sitä väkeä, jotka eivät ottaneet ensimmäisellä kierroksella rokotetta, Salo lisää.

Salon mukaan autotehtaan rokotuskattavuuden arviointi on hankalaa, mutta ei mahdotonta. Tiedossa on ne rokotukset, jotka on annettu autotehtaan Terveystalon työterveyshuollon kautta.

– Sitä ennen iso osa riskiryhmäläisistä oli rokotettu jo kotikuntien kautta, joten niistä meillä ei ole virallista tietoa, Salo korostaa.

Hän kuitenkin kertoo, että autotehtaalla on tehty arvioita, jotka peilaavat valtakunnalliseen ja paikalliseen rokotusaktiivisuuteen.

– Olemme päätyneet arvioon, jonka mukaan tehtaan rokotuskattavuus olisi yli 80 prosenttia. En tietenkään voi sitä kiveen hakata, mutta se on kaikkien meillä olevien tietojen perusteella tehty arvio, Salo toteaa.

Salo kertoo olevansa tyytyväinen tehtaan työntekijöiden rokottautumishalukkuuteen, tosin samalla hän toivoo, että rokotuskattavuutta saataisiin vielä nostettua.

– Jokainen toki tekee itse valintansa ja yhteiskunnan ikäryhmävaihtelut rokotusinnokkuudessa näkyvät myös tehtaan sisällä, Salo sanoo.

Valmet Automotiven oma koronarokotuspiste ei ole toiminut ohituskaistana koronarokotusjonojen kärkeen, vaan rokotuksia on annettu kansallisen rokotusjärjestyksen mukaan.

– Vierailijakeskus on toiminut tähän saakka rokotetilana ja se on sitä pääasiallisesti jatkossakin, mutta tuomme tehtaan alueelle myös siirrettävän moduulin, jonne rokotustoiminta voidaan siirtää siksi aikaa, kun vierailijakeskus tarvitaan muuhun käyttöön, Salo lisää.

Salon mukaan autotehtaan koronatartuntojen tilanne on pysynyt maltillisena.

– Totta kai henkilöstöllä on ollut tartuntoja, mutta jokainen niistä on jäljitetty työpaikan ulkopuolelle. Meidän tietojen mukaan tehtaalta ei ole syntynyt yhtään koronatartuntaketjua ja se on huikean hieno asia, Salo korostaa.

Salon mukaan yksittäisiä tartuntoja on tehtaan työntekijöilläkin todettu, mutta taudit eivät ole kehittyneet sellaisiksi, että olisivat vaatineet esimerkiksi tehohoitoa.

– Seuraamme jatkuvasti sitä, minkälaisia valtiontason linjauksia Suomessa tehdään koronarajoitusten ja -ohjeiden suhteen, Salo lisää.