Valoviikko toisi talvituristeja

0

Valtuusto käsitteli maanantaina tukun aloitteita. Yksi aloite oli niin mainio, että toivottavasti se ei jää unohduksiin.

Valtuutettu Pilvi Marsela (kok.) teki viime maaliskuussa aloitteen valotaideviikon järjestämisestä Uudessakaupungissa. Marsela esitti valotaideviikkoa järjestettäväksi rauhan 300-vuotisjuhlan yhteydessä. Kun koronan vuoksi monet muutkin yleisötapahtumat on vielä jouduttu peruuttamaan, aikalisä aloitteen käsittelyssä on tällä kertaa vain hyvä asia. Kaupungin vastauksessa ehdotetaan, että valotaideviikkoa suunniteltaisiin syksylle 2022. Marselan aloite perustui Raumalla pidettyyn Lumen-valotaideviikkoon. Marsela on selvittänyt, että Raumalla tapahtuman järjestänyt tuottaja olisi kiinnostunut järjestämään vastaavan tapahtuman myös Uudessakaupungissa ja sen kustannukset olisivat 15 000 – 30 000 euroa.

Valotaideviikot ovat vetäneet hyvin turisteja. Tampereen Valoviikoista on tullut odotettu tapahtuma, joka vuosi vuoden perään vetää väkeä. Tänä vuonna Tampereen Valoviikot alkavat jo 29.10. ja jatkuvat maaliskuun puoliväliin asti. Talvimatkailun ei tarvitse perustua lumeen, sen on Tampereen lisäksi todistanut Turku julistautumalla joulukaupungiksi. Kun Turku takavuosina ryhtyi joulukaupungiksi, idealle aluksi naureskeltiin ja kaupungissa harkittiin jopa, pitäisikö Vanhalle Suurtorille järjestää tykkilunta. Sitä ei tehty ja silti joulunajan tapahtumat vetävät väkeä kaupunkiin. Turku lähtikin tavoittelemaan keskieurooppalaista joulun tunnelmaa.

Kun isot kaupungit kykenevät vetämään väkeä tapahtumien volyymilla, seutukaupungit voisivat tehdä tässä yhteistyötä. Jos Uusikaupunki järjestäisi valotaideviikon yhtä aikaa Rauman kanssa, tapahtumat tukisivat toisiaan. Kaupunkien välimatka on niin lyhyt, että turistit voisivat samalla reissulla käydä molemmissa kaupungeissa. Yhteismarkkinointi olisi helppoa, kun kaupungit ovat muutenkin samantyyppisiä: merenrantakaupunkeja, joiden keskustassa on idyllinen vanhojen puutalojen alue.

Kaikki mikä tukee talviturismia, on tervetullutta. Pitkä pimeä kausi kannattaisi hyödyntää paremmin matkailussa. Pimeys mahdollistaa hienoja tapahtumia.

Teija Uitto