Aluevaaleista kannattaa innostua – Perussuomalaisten johtokaksikko vieraili torilla

0
Heikki Tähtinen valitti Riikka Purralle sähkönsiirtomaksujen järjettömyyttä.

Perussuomalaisten tuore johtokaksikko, puheenjohtaja Riikka Purra ja puoluesihteeri Arto Luukkanen vierailivat sunnuntaina Uudessakaupungissa. Kyseessä oli pikainen kolmen vartin kansalaistapaaminen.

– Tämä on normaalia kansan pariin jalkautumista, jota puolueen johto tekee säännöllisestä, on vaaleja tulossa tai ei. Tämän viikonlopun aikana käymme kahdeksalla paikkakunnalla, Purra sanoi.

Uudessakaupungissa hän ei ole aiemmin vieraillut, vaikka mm. opiskeli Turussa. Lyhyt aamukävely paljasti kuitenkin sen, että Uusikaupunki on kaunis merenrantakaupunki ja varmaan aivan ihastuttava kesäkaupunki.

– Näissä tapaamisissa ihmisten esiin nostamat asiat eivät juuri poikkea Suomen eri puolilla. Tällä hetkellä esiin nousevat esimerkiksi bensan hinta ja ylipäänsä ilmastotoimien kustannukset, palvelujen ja työpaikkojen katoaminen ja sitä myötä elinolosuhteiden kapeneminen muualla kuin suurissa kaupungeissa ja maahanmuutto tietenkin puhuttaa paikkakunnasta riippumatta.

Omaksi teemakseen puolue on tämän syksyn kansalaistapaamisissa ottanut tulevat aluevaalit. Kiinnostus niihin tuntuu tällä hetkellä kansan keskuudessa olevan heikkoa, mutta asian laajuuden ja tärkeyden vuoksi niistä kannattaisi olla kiinnostunut.

– Tässä on tosiaan eräänlainen ristiriita. Sotea on vaan tehty niin pitkään, että pelkkä sote-sanan lausuminen saa monilla aikaan korvat lukkoon -efektin.

Purran mielestä myös asian selittäminen monimutkaisesti hallintouudistuksen kautta saa asian tuntumaan entistä ikävämmältä.

– Ihmisiä kiinnostavat konkreettiset asiat, pääseekö lääkärille, saako apua ja miten vanhuksia hoidetaan eivätkä mitkään abstraktit hallintohimmelit. Kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi alhaiseksi ja aluevaaleissa voidaan jäädä senkin alle. Kyseessä on demokratian ongelma, jonka toivoisi liikuttavan myös muita puolueita.

Sote-uudistus käynnistettiin aikanaan, jotta terveydenhuollon eroja eri puolilla maata saataisiin tasoitettua, mutta Purra ei näillä näkymillä usko, että näin tulee käymään.

– Loppuun asti vastustimme sote-pakettia, mutta se on nyt niin pitkällä, että sille ei mitään enää voi.

Uudessakaupungissa korostui monissa keskusteluissa autotehdas eri tavoin. Vakioaiheiden lisäksi esille nousi myös mm. sähkönsiirtomaksun suuruus. Purran mukaan perusvirhe tehtiin, kun siirtoverkot aikanaan myytiin, mutta ainakin osittain tilanne on paranemassa, sillä eduskunta on juuri hyväksynyt uuden lain, joka laskee siirtomaksuja.

Keskusteluissa vilahtivat myös kotoutuminen, valtion omaisuuden myynti, yleinen poliitikkojen moraalikäsitys, vanhempien työllistyminen, hävittäjähankinnat ja niin edelleen.

Kaikilla Purran kanssa keskustelleilla ei ollut ongelmia, ainakaan he eivät niitä tuoneet esiin. Purraa onniteltiin puheenjohtajuudesta ja moni kävi kiittämässä hänen ajatuksiaan ja toivotti hyvää jatkoa.

Purran lisäksi torilla oli mukana puoluesihteeri Arto Luukkanen, joka on toiminut pestissään yhtä kauan kuin Purra, eli elokuun puoluekokouksesta.

– Ei henkilövaihdoksiin liittynyt mitään radikaalia muutosta, mutta pientä uudistusta aina pitää tapahtua. Puolue on kuin joki, joka virtaa koko ajan eteenpäin hieman muuttuen.

Jussi Arola