Enni Jalava suunnisti maailmancupin pisteille

0
Enni Jalavan askel on saanut lentoa harjoittelussa maajoukkueen valmennusryhmien ulkopuolellakin.

Enni Jalava suunnisti maailmancupin pisteille sekä torstain pitkällä matkalla että lauantain keskimatkalla lajin kivikovassa finaalissa Pohjois-Italian Cansigliossa. Turnaus päättyi neljän osuuden sprinttiviestiin Cortina d’Ampezzossa sunnuntaina.

Enni Jalavalle Italian kilpailut olivat mainiota jatkoa edellisellä viikolla Sveitsissä suunnistetuille alle 25-vuotiaiden maajoukkueiden Euromeeting-kilpailuille. Sieltä löytyi tuoretta tuntumaa kansainväliseen vauhtiin vuoristojen maisemissa.

Maailmancupin finaalissa naisten sarjan molempiin kilpailuihin osallistui 96 huippusuunnistajaa. Tavoiteltavina olivat paitsi hyvät suoritukset, tietysti myös sievoiset rahapalkinnot. Cupin pisteitä sai 40 parasta urheilijaa.

Torstain pitkän matkan voitti koronataudista ilmeisen hyvin toipunut Ruotsin Tove Alexandersson . Eroa Sveitsin ja Tampereen Pyrinnön Simona Aebersoldiin oli lähes kuusi minuuttia. Ja rata oli todellinen pitkä matka, noin 13,2 kilometriä, jolla nousua 570 metriä ja rasteja 23 kappaletta.

Enni Jalava kiersi jyrkkäpiirteisen ja suunnistuksellisesti vaativan maaston radan aikaan 1.42.56. Juoksun kilometrivauhti oli huimaa 7.49 minuuttia. Eroa kärkeen tuli silti 22 minuuttia.

Kuitenkin Jalava oli hienosti kolmanneksi paras suomalainen 33. tilalla. Edelle ehtivät vain Lotta Karhola ja Veera Klemettinen .

Lauantain keskimatkalla kierrettiin noin 4,5 kilometrin rata maastossa, joka sisälsi paljon pieniä käyrämuotoja suppien ja kumpareiden muodossa. Naisilla oli leimattavana peräti 17 rastia. Kärjessä oli sama MM-mitalitason kaksikko kuin torstainakin.

24-vuotias maailmancupin ensikertalainen Enni Jalava sijoittui keskimatkalla taas pisteille, 31. tilalle. Kilometrivauhti vähän putosi pitkään matkaan verrattuna. Eroa kärkeen tuli yhdeksän minuuttia. Suomalaisista niukasti edelle ehtivät Klemettisen ja Karholan lisäksi Amy Nymalm ja Ida Haapala .

– Kyllä menivät kisat hyvin, kun maailmancupin pisteitä molemmista. Vielä kun katsoo, miten maajoukkuevalmennettavat suoriutuivat, niin hienosti kisattu valmennusryhmiin kuulumattomalta Enniltä, iloitsivat suunnistuksia tarkkaan seuranneet kotijoukot Kari -isän johdolla Uudenkaupungin Peuratiellä.

Miesten sarjassa MS Parman turkulainen lääketieteen opiskelija Akseli Ruohola oli Italian pitkällä matkalla 24. tilalla ja keskimatkalla 62. tilalla.

Cupin finaali päättyi neljän osuuden sprinttiviestiin sekajoukkuein pyhänä Cortina d’Ampezzossa. Kaupungin keskustassa suunnistettiin jopa sisälle jäähalliin ja jäärastille. Viestin voitti Norja. Suomen ykkösjoukkue oli virallisesti kuudes nimillä Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi ja Venla Harju .

Tuloksissa, joissa myös reservit olivat listoilla, Suomen kakkonen sijoittui 11. tilalle ja nelonen Enni Jalavan ankkuroimana 28. tilalle. Nelikon muut osuudet kulkivat Anni Haanpään , Elias Kuukan ja Aaro Ahon askelin. Suomen kolmonen hylättiin 50 joukkueen sprintissä.

Veijo Viitanen