Haravointijätteiden keräys loppumassa – Maksuton keräyspiste on auki 17 päivää vuodessa

0
Haravointijäte kuljetetaan Biolinjan keräyspisteeseen.

Biolinjan keräyspisteeseen on voinut viedä haravointijätteitä tällä viikolla kahtena päivänä. Seuraavat keräyspäivät ovat viikolla 43, jolloin haravointijätteitä voi kuljettaa kaatopaikalle kolmena perättäisenä päivänä.

Tuotantopäällikkö Niina Mäkinen Lassila & Tikanojalta kertoo, että vaikka keräyspisteeseen mennään yhtiön punnituksen kautta, haravointijätteen vastaanottaa Biolinja. L&T hoitaa vain punnituksen.

Keskustassa asuva Seppo Sjöblom kuljetti torstaina toisen peräkärryllisen haravoituja lehtiä keräyspisteeseen. Kuorman painoksi tuli punnituksessa 120 kiloa.

– Jos veisin nämä haravointijätteet sekajätteisiin, niiden hinta olisi noin 20 euroa, Sjöblom toteaa.

– Meidän pihasta on tullut jo peräkärryllinen haravointijätettä. Sitten on vielä katuosuuksien haravointijätteet.

Sjöblom on tuohtunut siitä, että haravointijätteitä saa kuljettaa maksutta kaatopaikalle vain muutamana päivänä vuodessa. Syksyllä maksutonta keräystä on ollut elokuussa kolmena päivänä, syyskuussa kolmena päivänä sekä nyt lokakuussa viitenä päivänä yhteensä.

Vielä pari vuotta sitten haravointijätettä otettiin vastaan maksutta läpi vuoden. Nyt maksuttomia päiviä on enää 17 vuodessa. Muina aikoina haravointijäte on toimitettava sekajätteisiin ja niistä peritään hinta.

– Kaupungin väestö ikääntyy ja niin myös kiinteistöjen omistajat. Ei ole tarkoituksenmukaista hankaloittaa heidän kotona asumistaan tarpeettomasti, kun yhteiskunta pyrkii siihen, että vanhukset pystyisivät asumaan mahdollisimman kauan ilman yhteiskunnan hoivaa, Sjöblom sanoo.

Sen sijaan risunkeräystä Sjöblom kiittelee. VSV-Energia vastaanottaa risuja ja oksia osoitteessa Onkakatu 1 läpi vuoden arkipäivisin. Risut ja oksat käytetään uusiutuvan kaukolämmön tuotantoon. Haravointijätettä VSV-Energia ei ota vastaan.

– Kun kaatopaikka oli vielä kaupungin hallinnoima, saatiin kaikki puutarhajäte viedä tarvittaessa maksutta kaatopaikalle. Kun kaupunki myi kaatopaikan, asukkaille vakuutettiin, ettei mikään muuttuisi, mutta kyllä muuttui, Sjöblom suomii.

Kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoo, että vielä pari vuotta sitten puutarhajätettä otettiin maksutta vastaan Biolinjalla.

– Väärinkäytöksistä johtuen ilmaisvastaanottoa ei enää ole ja kaupunki joutuu nyt itse palkkaamaan työntekijän haravointijätteiden vastaanoton valvontaa ulkopuoliselta taholta. Eli kustannusten hallinnasta tässä on kysymys.

Kaupunki on sopinut L&T:n ja Biolinjan kanssa tietyt ajat, jolloin haravointijätettä voi toimittaa kaupungin laskuun.

Sjöblomin mielestä haravointijätteen veloituksettomia vastaanottopäiviä pitäisi olla useammin.

– Kiinteistöjen alueella syntyy puutarhajätettä. Ei ole tarkoituksenmukaista varastoida sitä kiinteistössä viikkoja, vaan se pitää saada viedä tarvittaessa kaatopaikalle.

Tuleeko yksityisten kiinteistöjen haravointijätteen käsittelyyn muutos, kun kaupunki siirtyy Lounais-Suomen Jätehuollon osakkaaksi?

– Vielä siitä ei ole tietoa, miten asia järjestyy Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa. Siitä tiedotetaan, kun asia selviää, Nikkari vastaa.