Hehkutan pienyrittäjyyttä

0

Kyllä niin mieleni pahoitin ja jäin ymmälläni ihmettelemään yrittäjien puheenjohtajan lausumaa Raksalla-hankkeen seminaarissa Uudessakaupungissa.

Olen toiminut rakennusalalla nelisenkymmentä vuotta toiminimellä. Joiltakin suuremman kassavirran omaavilta toimijoilta olen kokenut tuona aikana ylenkatsetta. Kukaan ei ole vielä sitä kuitenkaan suoraan lausunut.

Vaikka olenkin käyttänyt yrittäjä-nimikettä, en ole pyynnöistä huolimatta liittynyt paikalliseen yrittäjien yhdistykseen. Olenkin mieluimmin ylpeästi pienyrittäjä ja nykykielellä kevytyrittäjä.

Peruskorjaan parhaillaan rintamamiestaloa, jossa rakentaja on itse toteuttanut valut, kirvestyöt, muuraukset, kattotyöt, rappaukset ja jopa lämpökattilan kokoamisen hitsaamalla. Kaikki tämä sodan jälkeisinä taloudellisesti kireinä aikoina. Jatkan ylpeänä tätä vanhaa kirvesmiesperinnettä, jossa ei tarvitse odottaa, millä viikolla ison liikkeen erikoisammattimies ehtii viemään eteenpäin seuraavaa työvaihetta. Usein se mies pakettiautolla on juurikin kokemusta hankkinut moniosaaja, joka vastaa todellakin ketterästi moninaisiin asiakkaan tarpeisiin. Hän itse ja yksin on se, joka vastaa toimintansa maineesta.

Olen ollut vierestä kuulemassa, kun ison liikkeen johtaja sanoo pientä remonttia tarvitsevalle, että yritä saada joku toinen. Hänellä olisi ollut miehiä ja aikaa, mutta työtarjoukseen ei pystynyt hän vastaamaan ns. kustannustehokkaasti. Työn teki joku pakettiautomies ja ansaitsi palkkansa lisäksi kahvit, ´hyvänmiehen lisää´, suuret kiitokset ja ihailun lopputuloksesta.

Lassi Salmela