Hirvenmetsästys alkaa täysimittaisesti tulevana lauantaina

0
Hirvenmetsästys alkaa lauantaina.

Hirvenmetsästys alkaa Vakka-Suomessa lauantaina. Kalannin seudun riistanhoitoyhdistykselle on myönnetty hirvenkaatolupia tälle metsästyskaudelle 50, mikä on reilut parikymmentä lupaa vähemmän kuin viime vuonna. Tosin kannanhoidollisista syistä aivan kaikkia hirvilupia ei viime vuonna käytetty.

Valkohäntäpeurojen metsästys on sen sijaan jo täydessä vauhdissa. Peuroja on saanut metsästää vahtimalla syyskuun alusta alkaen ja täysimittaisesti syyskuun 25. päivästä alkaen.

– Peuranmetsästyskausi on Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella lähtenyt liikkeelle todella vauhdikkaasti. Tämän viikon maanantaihin mennessä oli yhteisluvista käytetty jo 208, selvitti riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Osmo Luotonen.

Tänä syksynä Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toimialueella on peuranmetsästystä keskitetty alueille, missä peurakolareiden määrä on ollut erittäin suuri.

– Kolaritilastojen perusteella valituilla paikoilla on ollut joku metsästäjä kyttäämässä käytännössä joka ilta ja näin on pystytty kohdentamaan metsästystä juuri maanteiden lähistöllä liikkuviin laumoihin. Valittu taktiikka on osoittautunut toimivaksi, sillä kyseisillä alueilla eläinkolareiden määrä on pudonnut puoleen edellisvuoden lukuihin verrattuna, kertoi Luotonen.

Valtakunnallisestikin peurojen metsästystä suositellaan painotettavan erityisesti alkusyksyyn, jotta peuroja olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä ja näin myös peurakolareiden määrä vähentyisi.

Metsästettävää kuitenkin vielä riittää, sillä kaikkiaan peuralupia on Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toimialueelle myönnetty 750. Tämä on noin parisataa lupaa enemmän kuin edellisvuonna.

Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen toimialueelle on myönnetty kaikkiaan 24 249 kappaletta valkohäntäpeuran ja 1 564 kappaletta hirvenpyyntilupaa. Valkohäntäpeurojen lupamäärä lisääntyi viime metsästyskaudesta yli 30 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen keväällä tekemän arvion mukaan valkohäntäpeurakanta Varsinais-Suomessa on suurempi kuin vuotta aiemmin. Koko maan kanta-arvio oli noin 125 000 eläintä. Arvion mukaan reilut 25 prosenttia lajin yksilöistä elää Varsinais-Suomen alueella. Valkohäntäpeura onkin ylivoimaisesti alueen tärkein riistaeläin.