Ikäihmisille arvokkaat tilat

0
Kuunarin henkilökuntaan kuunneltiin tilaremonttia suunniteltaessa ja lopputulokseen kaikki ovatkin todella tyytyväisiä.

Arki muuton jälkeen alkaa kuntoutus- ja arviointiosasto Kuunarin uusissa tiloissa asettua uomiinsa. Täydellisen remontin läpikäynyt, vuonna 1918 rakennettu kaunis kivirakennus tarjoaa nyt tunnelmalliset tilat kuntoutukseen tuleville ikäihmisille sekä Kuunarin työntekijöille.

– Olemme kaikki osastolla työskentelevät todella iloisia siitä, että muutto on takana ja olemme vihdoin päässeet uusiin tiloihin. Kuntoutus- ja arviointiosasto Kuunari perustettiin viisi vuotta sitten ja osaston tilakysymys on ollut esillä käytännössä alusta alkaen. Nyt Kuunarilla on viimein toimivat ja ennen kaikkea puhtaat tilat, kiitteli palveluyksikön esimies Elina Harikkala .

Kuunari toimi aiemmin terveyskeskuksen yhteydessä, vuodeosaston entisissä tiloissa.

– Tilat olivat sinällään ihan toimivat, mutta sisäilmaongelmien takia työtä varjosti koko ajan huoli työntekijöiden ja myös asiakkaiden terveydestä, selvitti Harikkala.

Muuton myötä saatiin ratkaistua myös monta tilaongelmaa. Työhuoneissa mahtuu nyt työskentelemään ja ottamaan tarvittaessa vastaan myös asiakkaita. Asiakkaiden huoneet ovat vaaleita ja valoisia ja niiden yhteydessä olevat wc-tilat niin avaria, että liikkumaan mahtuu turvallisesti eri apuvälineiden kera.

– Osastolla on mukava yhteinen seurustelutila, ruokailutila ja tietysti tärkeä kuntoilutila. Kuntoilulaitteetkin ovat pääosin uusia ja hankittu kaupungin ikäihmisten palveluiden saamien testamenttivarojen turvin, selvitti Elina Harikkala.

Uusissa tiloissa on päästy hyödyntämään myös uutta tekniikkaa. Jokaiselle osastolle tulevalle asiakkaalle annetaan ranneke, mikä toimii hälyttimenä, mutta kerää myös tietoa asiakkaan aktiivisuudesta ja yöaikaisesta unesta. Tiedot välittyvät hoitohenkilöstölle reaaliajassa.

– Esimerkiksi kun työntekijä näkee että asiakkaan uni on muuttumassa levottomaksi, niin hän ehtii paikalle ennen kuin asiakas herää, nousee ylös sängystä ja mahdollisesti loukkaa itsensä, selvitti Harikkala uuden tekniikan etuja.

Asiakaspaikkoja osastolla on yhä parikymmentä. Niistä kymmenen on varattu arviointi- ja kuntoutusjaksolle tuleville asiakkaille ja kymmenen on ns. tilapäishoidon paikkoja.

– Käytännössä tilapäishoitopaikkoja käyttävät meidän kotihoidon asiakkaat. Säännöllinen kuntoutus auttaa heitä pärjäämään kotioloissa, kertoi osaston palveluesimies Minna Sairanen.

Ensimmäiset asiakkaat saapuivat Kuunarin uusiin tiloihin reilu kolme viikkoa sitten. Asiakkailta saatu palaute on ollut pääosin myönteistä. Yksi Kuunarin tyytyväisistä asiakkaista on Seppo Peräaho.

– Täällä on todella siistiä, tilat ovat hienot ja palvelu ensiluokkaista. Tänne on mukava tulla, tulee samalla vähän vaihtelua arkielämään, tiivisti Peräaho.

Yksilöohjauksen ohella osastolla järjestetään kaikille paikalla oleville yhteistä ohjelmaa. Aamupäivällä on yhteinen jumppaa ja iltapäivällä viriketoimintaa, kuten kisailua, ulkoilua tai muistelutuokioita.

Ainoa tumma pilvi Kuunarinkin toiminnan yllä on koko sosiaali- ja terveysalaa vaivaava krooninen työntekijäpula. Sijaisten saaminen on käytännössä mahdotonta, eikä vakinaisiin paikkoihin ole hakijoita takavuosien tavoin.

– Se, että sijaisia ei löydy mistään, vaatii henkilöstöltä valtavasti venymistä ja joustoa. Tilanne on kaikille hyvin raskas. Meillä on nyt avoinna yksi sairaanhoitajan ja yksi lähihoitajan paikka sekä pitkä sairaanhoitajan sijaisuus. Toivottavasti saamme kaikki paikattäytettyä mahdollisimman pian, toivoi Minna Sairanen.