Ikäihmisille ostetaan testamenttivaroin ystäväpalveluita

0
Kaupunki kokeilee ikäihmisten ystäväpalvelun ostamista 10 vanhukselle. Arkistokuva

Kaupunki ostaa ikäihmisille ystäväpalveluita kokeiluksi. Kyseessä on kaupungin kotihoidon tai ikäihmisten palveluiden tiedossa olevien ikäihmisten palvelu, joka hankitaan Gubbe Sydänystävä Oy:ltä. Kotihoidon piirissä oleva ikäihminen voi kokeiluun osallistumalla saada ei-sairaanhoidollista vanhuspalvelua kerran viikossa kahden tunnin ajan.

Kaupungin kokeiluun otetaan mukaan 10 ikäihmistä, joiden oletetaan hyötyvän aktivoivasta, virikkeellisestä ja ennaltaehkäisevästä palvelusta. Kokeilun päämääränä on tukea ikäihmisten kotona asumista tai pärjäämistä mahdollisimman pitkään sekä vähentää yksinäisyyden tunnetta.

Viranhaltijapäätöksen kokeilun hankinnasta teki kaupungin ikäihmisten palvelujohtaja Kirsi Routi-Pitkänen. Kokeilun hinta on 15 000 euroa ilman arvonlisäeroa. Siitä ei aiheudu muita kuluja, jos palveluita ei erikseen osteta lisää. Kustannukset maksetaan kaupungin saamista testamenttivaroista.

Gubbe-palvelu jalkautui kaupunkiin loppuvuodesta 2019. Silloin yritys kertoi yhdistävänsä toisen asteen tai korkeakoulun opiskelijoita ja vanhuksia. Heistä oli tarkoitus muodostaa ystäväpareja, jotka voisivat hoitaa yhdessä erilaisia vanhuksen arkeen liittyviä askareita. Palveluja tarjoava Gubbe on perustettu start up -hengessä vuonna 2018. Yrityksen toimintaidea on tarjota aktivoivaa ja ennaltaehkäisevää, mutta ei-sairaanhoidollista kotiapua ikäihmisille. Palvelun tilaajana toimivat ikäihmisen omaiset.

Gubbe toimii valtakunnallisesti ja sen valttina on se, että ikäihminen saa halutessaan avukseen saman nuoren viikoittaisissa tapaamisissa. Yhteinen tekeminen voi olla vaikkapa kävelyä, kahvittelua tai teknisten laitteiden opastamista. Jokaisen käynnin jälkeen Gubben työntekijä kirjaa tiedot sovellukseen ja siten myös ikäihmisen omaiset näkevät kuulumiset.