Influenssarokotteille ennustetaan suurta kysyntää – rokotukset aloitetaan marraskuun loppupuolella

0
Jotta influenssarokotusten suojateho säilyisi mahdollisimman pitkälle kevääseen, ei niiden antamisen aloittamisessa kannata kiirehtiä.

Influenssarokotteen voi pian taas käydä ottamassa U-soten terveyspalveluissa. Varsinaiset influenssarokotuspäivät käynnistyvät vasta marraskuussa ja silloinkin aikaisintaan viikolla 46.

– Kauden influenssarokotusten ensimmäiset erät ovat saapuneet sairaala-apteekkiin. Rokotteita tilataan terveysasemille pikkuhiljaa niiden saavuttua ja rokotteiden antaminen voidaan aloittaa osana muita vastaanottokäyntejä jo lokakuun lopun aikana, Uudenkaupungin ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palveluyksikön esimies Taru Elo kertoo.

Influenssarokotteiden takia ei vielä anneta ajanvarauksia, vaan varsinaiset rokotuspäivät keskitetään marraskuun puolen välin jälkeiseen aikaan.

– Aikataulu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukseen ja rokotteiden saatavuuteen. Jotta influenssarokotusten suojateho säilyisi mahdollisimman pitkälle kevääseen, ei niiden antamisen aloittamisessa kannata kiirehtiä, Elo sanoo.

– Terveydenhuollon resurssit ovat yhä tiukilla koronapandemian takia, joten pyydämme kuntalaisilta malttia, että odottaisivat tiedotetta rokotusten aloittamisesta, Elo lisää.

Tälle kaudelle kausi-influenssan tautihuipun on ennustettu asettuvan tammikuuhun ja lopputalveen.

– Viime kaudella eli 2020–2021 influenssarokotteiden kysyntä oli todella suurta ja samaa on ennustettu myös tälle kaudelle. Tämän talven influenssakaudelle on hankittu 300 000 annosta enemmän kuin edellisellä kaudella, Elo toteaa valtakunnallisesta tilanteesta.

Moni on pohtinut sitä, voiko influenssa- ja koronarokotteen ottaa samaan aikaan. Elon mukaan sille ei ole lääketieteellistä estettä.

– Emme ole vielä paikallisesti päättäneet, miten toimimme, jos esimerkiksi kolmansien koronarokotusannosten kohderyhmiä laajennetaan samaan aikaan kuin influenssarokotuksia vielä annetaan, Elo lisää.

Elon mukaan samaan aikaan rokottaminen ei ole täysin riskitöntä siinä mielessä, että mahdollisten haittavaikutusten raportointi on silloin huomattavasti hankalampaa, jos on saanut kaksi rokotetta samalla kertaa.

Kenelle maksuton influenssarokote annetaan?

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset sekä vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan lähipiirien rokotuksia koskevaa asetusmuutosta. Muutos pyritään saamaan voimaan lokakuun loppuun mennessä.

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa, kuten vankeinhoitolaitoksissa tai vastaanottokeskuksissa.

Tällä rokotuskaudella 2–6-vuotiaat lapset saavat nenäsumuterokotteen ja muut lihakseen pistettävän rokotteen.