Jääkiekkoa ja opiskelua kanadalaiscollegessa

0
Tomas Nyberg vei mukanaan Kanadaan omat varusteet, jotka ovat maalivahdille tärkeät.

Uusikaupunkilainen Tomas Nyberg päätti katsoa, mihin asti rahkeet kiekkoilijana riittävät ja lähti syyskuussa opiskelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa kanadalaisen Stansteadin kaupungin collegejoukkueessa.

Tomas syntyi Turussa ja ehti aloittaa urheilu-uransa TuTon luistelukoulussa ennen perheen muuttoa Uuteenkaupunkiin. Seitsemänvuotiaasta UJK:ta edustanut Tomas on pelannut pari viime kautta Lukon junioreissa.

– Aluksi pelasin kenttäpelaajana, kun isä sanoi, että kannattaa hankkia ensin kunnon luistelutaito, mutta maalivahti on kuitenkin jo hyvin pienestä ollut se paikka, mitä olen halunnut pelata.

Pidemmän aikaa Tomaksella on ollut unelmana lähteä pelaamaan jääkiekkoa lajin syntysijoille ja reilu vuosi sitten ajatuksesta alettiin tehdä realismia.

Stanstead löytyi suomalaisen Universal Players -toimiston kautta. Se välittää suomalaisia eri lajien nuoria opiskelemaan ja harrastamaan omaa lajiaan Pohjois-Amerikkaan.

– Saimme toimistolta kymmenkunta mahdollista vaihtoehtoa. Koulujen edustajat haastattelivat Tomaksen ja sen jälkeen kolme koulua lähetti tarjouksen. Stanstead valikoitui lopulta ykkösvaihtoehdoksi, kaksi muuta paikkaa olivat USA:n puolella. Sopimus tehtiin huhtikuussa, kertoo Tomaksen isä Tom Nyberg .

Stanstead on pikkukaupunki Quebecin osavaltiossa aivan Kanadan ja USA:n rajan tuntumassa. Collegessa voi harrastaa hyvin montaa lajia, mutta jääkiekko on koulun ykköslaji. Resurssit ovat kunnossa ja olosuhteet huippulaatua.

– Koulun joukkueella Stanstead Spartansilla on oma jäähalli, jossa on punttisalit ja kunnon huoltotilat. Lisäksi asuntolan yhteydessä on punttisali ja liikuntatiloja, joita jokainen oppilas voi käyttää.

Koululla on U16-joukkue, johon Tomas siirtyy ja sen lisäksi vanhempien U18-poikien joukkue. Ulkoisten resurssien lisäksi joukkueilla on päätoimiset valmentajat ja tukihenkilöitä lihashuoltoon, terveyteen ja muuhun hyvinvointiin liittyviin asioihin.

– Jääkiekko oli valinnassa ykkösasia mutta opiskelua ei saa unohtaa ja siksi valitsimme Stansteadin USA:n koulujen sijaan. Stansteadissa opiskelun pitää sujua, muuten ei ole asiaa pelaamaan.

Opiskelijaan panostetaan kokonaisvaltaisesti, koululla on mm. mentaalivalmentaja, entinen maalivahti, joka on jo pari kertaa ottanut Tomakseen yhteyttä ja kertonut nettipalaverissa asumisesta, opiskelusta ja muista tärkeistä asioista jääkiekkoasioiden lisäksi.

– Opiskelu tapahtuu pienemmissä ryhmissä kuin Suomessa ja se on paljon yksilöllisempää. Siellä ei oikeastaan anneta mahdollisuutta, että opiskelu ei sujuisi.

Stansteadissa on tällä kaudella kaksi suomalaista jääkiekkoilijaa U18-joukkueessa ja Tomaksen kanssa U16:ssa aloittaa kaksi muuta. Heidän kanssaan Tomas on ollut jo yhteydessä.

– Olen aika sopeutuvainen ja ulospäin suuntautunut, englannin kielikin on hyvin hallinnassa, joten sen puolesta tuskin ongelmia tulee. Quebec on tosin Kanadan ranskankielistä aluetta ja ranska on yhtenä pakollisena kouluaineena, mutta eiköhän siitäkin selvitä.

Tomas lähti Kanadaan syyskuun alussa. Harjoittelu uuden joukkueen mukana alkoi saman tien, mutta sarjapelit alkavat vasta myöhemmin syksyllä. Tomas on kesken päättyneen viime kauden jälkeen harjoitellut paljon yksikseen ja myös pienryhmissä, joten tuntuma kiekkoon ei ole kadonnut.

– Jääkiekosta on tarkoitus tulla ainakin vakava harrastus jos ei ihan ammatti. Nyt on ainakin resurssit kohdallaan ja kaikki on omasta tekemisestä kiinni. Motivaatio on korkealla

Pelejä kauden aikana tulee 40–50, menestyksestä riippuen. Aluksi koulun joukkue pelaa alueliigassa ja siitä parhaat jatkavat osavaltiotasolle. Pelimatkat eivät aluksi ole kovin pitkiä, sillä samassa sarjassa pelaavia joukkueita löytyy tiheästi asutulla alueella lähes joka kaupungista.

Matka Kanadaan sujui suunnitelmien mukaan ja opiskelu ja harjoitukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Kaikki on ollut niin kuin pitääkin. Lokakuun lyhyen syysloman aikana koulu järjesti retken Torontoon, jossa oli mahdollisuus seurata NHL:n ja NBA:n harjoitusotteluja.

Tällä hetkellä Tomaksen sopimus on yhdeksi lukuvuodeksi, jatkoa mietitään keväällä. Jos kaikki sujuu hyvin, on koulussa mahdollisuus suorittaa koko kolmevuotinen lukiota vastaava opiskelukokonaisuus.

Jussi Arola