
Kaupungin tapahtumakalenterissa näkyy runsaan vuoden hiljaiselon jälkeen jälleen kulttuuritapahtumia. Crusell-keskukseen on tulossa esiintymään vielä tämän syksyn aikana ainakin Osmo Ikonen, Lea Laven, Muska Babitzin sekä Turku Jazz Orchestra.
– Parhaillaan suunnittelemme Lastenkuu – marraskuu -tapahtumia sekä yhdessä elinkeinopalveluiden kanssa joulun avausta ja uuden vuoden riehaan. Kaupunkilaisille on siis loppuvuodeksi tarjolla sekä maksullisia että maksuttomia kulttuuritapahtumia pitkän hiljaiselon jälkeen, kaupungin kulttuuripalveluiden vastaava Petri Hatakka kertoo.
Hatakan mukaan kaikki loppuvuodeksi suunnitellut tapahtumat olisi tarkoitus järjestää ihan oikeina esityksinä, eikä nyt viimeisen vuoden aikana tutuiksi tulleina etätapahtumina ja videolähetyksinä.
– Koronatilanne näyttää vähitellen asettuvan, joten järjestämme sillä asenteella, että tapahtumat voidaan oikeasti toteuttaa. Seuraavan kahden kuukauden aikana on luvassa aika monta konserttia kulttuurinnälkäisille, lisää kaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläinen.
Tosin nyt julkaistut keikat ovat sellaisia, joita on siirretty ajankohdasta toiseen jo yli vuoden verran.
– Kun Crusellin saliin aikatauluttaa tälle vuodelle vielä teatterin esitykset ja nyt pitkästä aikaa kasvokkain järjestettävät eri tahojen kokoukset, niin ei saliin olisi enää muuta mahtunutkaan. Pidämme nämä konsertit nyt alta pois ja alamme sen jälkeen suunnitella ensi kevättä isommin, Hatakka huomauttaa.
Pietiläinen palkattiin kaupunkiin kulttuurituottajaksi viime vuoden keväällä. Hän aloitti työnsä kaksi viikkoa ennen koronapandemian puhkeamista.
– En siis oikeastaan tiedä, minkälaista se tavallinen kulttuurituottajan arki on kaupungissa. Koko työaikani on täällä ollut tähän asti kulkutaudin aiheuttamaa poikkeusaikaa, mutta yllättävän nopeasti totuin siihen, että kaikkiin suunnitelmiin kuului epävarmuus, Pietiläinen pohtii.
Hatakan mukaan Pietiläinen aloitti kaupungin palkkalistoilla kreivin aikaan. Pietiläinen toi mukanaan videotuotannon osaamista ja hänen avullaan kulttuuripuoli otti todellisen digiloikan.
– Ostimme uutta tuotantokalustoa ja opettelimme niiden käyttöä. Videoimme muun muassa kaksi Ukilive-konserttia sekä itsenäisyyspäivän juhlan ja joulurauhan julistuksen, Hatakka summaa.
– Oli tärkeää saada tapahtumia lähetettyä edes videoyhteyden kautta, mutta onhan se niin, että konsertit ja teatterit ovat parasta livenä koettuna, ei etäyhteyden kautta, Pietiläinen lisää.
Osa korona-ajan tapahtumista on viimeisen puolentoista vuoden aikana saatettu perua hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.
– Kyse on ollut vastuukysymyksistä ja siitä, kuka olisi ollut valmis ottamaan tapahtumien järjestämisen vaatimat riskit. Tuntui todella ikävältä soitella niitä puheluita ja perua tapahtumia. Pitkään jatkuneet rajoitukset ovat ajaneet esiintyjät tiukille ja olimme jo ehtineet valmistella esityksiä, Pietiläinen korostaa.
– Minulla oli alusta saakka innostusta ja halua järjestää tapahtumia, mutta sitä intoa piti lykätä kulkutaudin ohi, Pietiläinen jatkaa.
Hatakka on seurannut kulttuuripuolen koronasulkua sekä muusikon että kulttuuripuolen tapahtumatuottajan näkökulmasta.
– Keikkakalenteri tyhjeni hetkessä ja seinä tuli kirjaimellisesti vastaan. Tämä on ollut vaikeaa aikaa koko kulttuuri- ja tapahtuma-alalle ja sen parissa toimiville ammattilaisille, Hatakka kertoo.
Tällä hetkellä Hatakka ei edes odota sitä, että koronarajoitukset poistuisivat kokonaan.
– Tärkeintä on se, että voimme vähitellen rokotusten etenemisen myötä järjestää edes jotakin. Emme tarvitse täysiä saleja, vaan haluamme järjestää tapahtumia turvallisuus edellä, jotta saamme juurrutettua jälleen sen ajatusmallin, että on jälleen ihan ok käydä tapahtumissa, Hatakka sanoo.
– Eli yleisö voi tulla nauttimaan esityksistä tietäen, että me huolehdimme rajoitusten noudattamisesta, Pietiläinen lisää.