Kunnat listattiin tulevaisuuden menestystekijöiden perusteella – Uki pärjäsi omassa sarjassaan hyvin

0

Kuntien tuore elinvoimaindeksi on julkaistu. Konsulttiyhtiö WSP on aiemmin mitannut kuntien elinvoimaindeksiä Ruotsissa, mutta nyt sen suomalainen maayhtiö on mitannut sitä myös täällä. Kuntien tulevaisuuden menestystekijöiksi on tutkimuksessa määritetty alueellisen kasvun edellytykset, monipuolinen elinkeinorakenne, vihreä rakennemuutos ja saavutettavuus.

Yksinkertaistettuna tutkimus siis laittaa kunnat siihen järjestykseen, missä kunnossa ne tulevaisuudessa ovat. Tutkimusaineistona on käytetty Tilastokeskuksen avoimia tietoaineistoja viime tammikuulta.

WSP:n tutkimuksen mukaan Suomen kunnista vetovoimaisimpia ja elinvoimaisimpia ovat kaupunkikeskusten lähikunnat ja kärkeen nousivatkin Pirkkala, Lieto ja Muurame.

Uusikaupunki sijoittui tutkimuksessa sijalle 116 ja kaupunki on määritelty maaseutumaisten tai maaseutumaisessa ympäristössä kaupunkikeskuksina toimivien alueiden kuntaryhmiin, joissa korostuu keskimääräisen palkkatulotason ja työllisyyden parantuminen viimeisen 10 vuoden aikana. Omassa maaseutumaisten kuntien ryhmässä Uusikaupunki oli kahdeksas, kun kyseisen ryhmän kärkeen nousivat esimerkiksi Ylivieska, Närpiö ja Raasepori.

Maaseutumaisten kuntaryhmän kunnat ovat tutkimuksen mukaan selkeästi valmiuksiltaan parhaita kohtaamaan tulevaisuuden. Uusikaupunki sijoittui hieman keskimääräistä paremmin, mutta on silti lähempänä suomalaista keskiarvokuntaa kuin huippukuntaa.

Tutkimuksen mukaan yritysten tuottama liikevaihto asukasta kohden on erittäin hyvä Uudessakaupungissa. Se puskuroi kuntaa tulevaisuuden haasteissa, mutta ei välttämättä lukujen valossa kuitenkaan korreloi korkean työllisyyden kanssa.

Tutkimuksen tavoitteena on tuoda esille lähtökohdiltaan erilaisten alueiden vahvuuksia ja samalla yleisempiä kehitystrendejä tulevaisuuden kannalta. WSP toivoo näkemyksen tarjoavan tietopohjaa sekä kuntien valintoihin että investointien tarjoamien hyötyjen arviointiin.

Fakta
Vakka-Suomen kunnat

Laitila sijalla 88
Uusikaupunki sijalla 116
Taivassalo sijalla 144
Vehmaa sijalla 172
Kustavi sijalla 177
Suomessa on yhteensä 309 kuntaa.
Lähde: WSP:n alueiden tutkimus 2021