Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen. Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ja ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.
– Koristekurpitsat eivät ole syötäviä, mutta syötäviä kurpitsoja voi hyvin käyttää myös koristeina, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry:n Länsi-Suomen ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä vinkkaa.
Kun syötävän jättikurpitsan on kovertanut lyhdyksi tai muuksi koristeeksi, kannattaa sisuksen hedelmäliha käyttää ruoanlaittoon. Kurpitsa taipuu moneksi herkuksi: hilloksi, keitoksi, suolaisiin tai makeisiin piirakoihin, kakkuihin tai vaikka tortillan täytteeksi. Kyyrä suosittelee kokeilemaan sitä raastettuna esimerkiksi vohvelitaikinaan.
Kurpitsan sisällä olevia siemeniä ei niitäkään kannata heittää hukkaan. Ne voi paahtaa uunissa tai paistinpannulla ja käytä salaateissa, kakkujen tai leipien pinnalla tai naposteluun. Ennen paahtamista siemenet huuhdellaan ja niiden annetaan kuivahtaa hetki talouspaperin päällä.
Kurpitsakakku
200 g talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsa)
200 g voita
1 dl (n. 50 g) pekaanipähkinöitä
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
Kostutukseen omenatäysmehua
Kuorrutus
400 g tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
tilkka sitruunamehua
Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Voitele ja jauhota (tasapohjainen) kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm). Sulata voi ja rouhi pähkinät. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose. Kaada taikina kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä bambutikulla ja kostuta kakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia. Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Levitä kuorrutus kakun päälle. Halutessasi voit halkaista kakun ja levittää puolet kuorrutusseoksesta kakun väliin. Koristele kakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kurpitsansiemenillä.
Sitruunainen kurpitsahillo
1,2 kg talvikurpitsaa
0,5 dl vettä
1,5 dl sitruunamehua
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 rkl rouhittua kardemummaa
1 vaniljatanko
500 g hillosokeria
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunahappoa
Paloittele kurpitsa, kuori palat ja poista siemenet. Laita kurpitsaliha (1 kg) kattilaan. Lisää sekaan vesi, sitruunamehu, inkivääri, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä. Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita hilloon sitruunahappo. Jaa kurpitsahillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Desinfioi kannet kiehuvassa vedessä ja sulje purkit. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.
Fakta
Mikä kurpitsa?
Jättikurpitsa on talvikurpitsoista tunnetuin. Siitä perinteisesti koverretaan näyttävät Halloween-lyhdyt. Jättikurpitsan maku on mieto, joten sen seuraan sopivat monet mausteet.
Myskikurpitsan hedelmäliha on kirkkaan oranssi ja maku aavistuksen pähkinäinen. Myskikurpitsa on makeampi kuin muut talvikurpitsat.
Hokkaidokurpitsa on yksi parhaimmista kurpitsoista ruoanvalmistuksessa. Sen hedelmäliha ei vetisty kypsennettäessä ja maku on herkullisen täyteläinen ja makeahko.
Spagettikurpitsan maku on mieto, mutta suosion syynä lienee sen hauska rakenne. Kypsennettynä hedelmäliha muuttuu nauhamaiseksi ja muistuttaa spagettia, mistä sen nimikin juontuu.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry