Lauantailautanen: Tiedostavaa lokakuuta musiikin tahtiin

0
Stevie Nicksin reseptiin perustuvassa fiesta dipissä riittää naposteltavaa.

Taas on se aika vuodesta, kun tarkastelemme ruokailutottumuksiamme. Vietämme nimittäin vielä hetken lihatonta lokakuuta.

Nyt on yhdeksäs kerta, kun lihatonta lokakuuta vietetään. Idea sai alkunsa vuonna 2013, kun Docventures -ohjelmasarjasta tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff haastoivat ihmiset kokeilemaan kasvisruokaa kuukauden ajaksi.

Kasvisruokavalio on hyväksi terveydelle ja ilmastolle ja usein se on myös taloudellisesti kannattavaa. Lihan vähentäminen omassa ruokavaliossa on tärkein ja helpoin ilmastoteko. Ja tämän hyvän valinnan voi tehdä monta kertaa päivässä, joten vaikuttavuus on merkittävä.

Lihan vähentäminen ruokalautasella on tehty helpoksi, sillä niin paljon uusia ja maukkaita vaihtoehtoja tulee jatkuvasti kauppojen valikoimiin. Ja uusia ruokaohjeita on helppo löytää kokeiltavaksi.

Mutta on sitä osattu ennenkin kasvisruokaa valmistaa. Seuraava ohje on Stevie Nicksin ohje Rock`N`Roll Cuisine -kirjasta vuodelta 1988. Takuulla mielenkiintoinen olisi esimerkiksi Rod Stewartin Hangover sandwich.

Jos nimi, Stevie Nicks, kuulostaa etäisesti tutulta, niin nimi palautunee mieleen vaikkapa seuraavien laulun sanojen myötä: So I`ll settle for one day to believe in you. Tell me, tell me, tell me sweet little lies…Kyseessä on Fleetwood Macin laulajatar ja tässä hänen fiesta dipin ohje illanistujaisiin.

Fiesta dip

3 tlk säilykepapuja (esimerkiksi valkoisia ja kidneypapuja)

3 rkl öljyä

2–3 pussia taco-mausteseosta

1,5 dl majoneesia

3 dl creme fraichea

6 tomaattia

jämäkkä kerä salaattia

2 dl raastettua cheddar-juustoa

2 dl mustia oliiveja viipaloituna

Valuta tölkkipavut hyvin. Kuumenna paistinpannulla tai padassa öljy ja lisää säilykepavut kuumenemaan. Mausta suolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla. Siirrä pavut jäähtymään tarjoiluastian pohjalle.

Kuutioi tomaatit, poista tomaattien siemenet, jotta niistä ei kerry ylimääräistä nestettä ruokaan. Revi salaatti suupaloiksi. Raasta cheddar-juusto karkeaksi raasteeksi tai käytä valmista raastetta.

Sekoita taco-mausteseos, majoneesi ja creme fraiche keskenään. Levitä noin puolet tahnasta papujen päälle.

Kerrosta tahnan päälle revitty salaatti, raastettu juusto, tomaattikuutiot ja oliiviviipaleet.

Kaikkien kerrosten päälle lisää loppu tahnasta. Laita jääkaappiin hetkeksi tekeytymään.

Tarjoile tortillasipsien ja kasvistikkujen kanssa.

Älä usko enää suloisiin valheisiin, sillä ilmastonmuutos on totta.

Tiina Perähannu-Silvola