Liikkuva nuokkari

0

Yle kertoi 14. lokakuuta liikkuvasta nuorisotila-autosta, eli Wautosta, josta on tullut Haminassa niin suosittu, että nuoret kutsuvat sen itse paikalle. Nyt sekä kaupungin että seurakunnan työntekijät haaveilevat omasta liikkuvasta kohtauspaikasta.

Haminan kaupungissa nuorisotyö ja seurakunnan nuorisotyö ovat siis lähteneet yhdessä liikkeelle nuorten pariin. Liikkumisvälineenä heillä on Aseman Lapset ry:n Walkers on Wheels -matkailuauto eli Wauto.

Ylen haastattelussa työntekijät toteavat liikkuvan nuorisotilan ylittäneen tähän mennessä kaikki odotukset. Ensimmäisen toimintakuukauden aikana nuoria oli tavoitettu yli 400. Paljon myös heitä, jotka muuten jäävät nuorisopalveluiden ulkopuolelle. Samalla nuorisotyöntekijät ovat saaneet arvokasta tietoa siitä miten ja missä nuoret viettävät aikaansa.

Nuorille Wauto tarjoaa turvallisen aikuisen seuraa, mukavaa tekemistä ja kupposen teetä, kahvia tai kaakaota. Autolla on oma instagram-tili, jonka avulla nuoret saavat tietoa auton liikkeistä ja voivat kutsua sen ”omille reviireilleen”. Nuorisotyöntekijät saavatkin nyt joka ilta kutsuja nuorilta ja heitä pyydetään paljon myös kaupungin keskustan ulkopuolelle.

Toimintaa halutaan Haminassa jatkaa, mutta kaikki on tietysti kiinni rahasta. Kaupungissa pohditaankin esimerkiksi ulkopuolisten sponsoreiden hankkimista oman nuorisotila-auton ostoa varten.

Uudessakaupungissa nousee aina ajoittain julkiseen keskusteluun nuorten vapaa-ajanvietto. Tämän vuoden aikana julkista puhetta on ollut niin häiritsevästä mopoilusta kuin majailusta markettien auloissa ja pihoilla. Osa kaupunkilaisista kokee nuorten käyttäytymisen asiana, johon pitää puuttua vaikka virkavallan voimin. Osa taas muistuttaa nuorten olevan nuoria ja kaikenlainen kaupungilla porukoissa pörrääminen nyt vain kuuluu tiettyyn ikävaiheeseen.

Ongelma tuskin ratkeaa asettamalle kaupungin nuorille kieltoja ja rajoituksia, vaikka esimerkiksi mopoilukielto kaupungin keskustassa väläytelläänkin aina silloin tällöin.

Tätä taustaa vasten olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan liikkuvaa nuorisotilaa myös Uudessakaupungissa. Miten nuorisotyöntekijöiden varustaminen omalla autolla vaikuttaisi nuorten tavoitettavuuteen ja työn sisältöön? Olisiko liikkuvan työn kautta mahdollista löytää myös ne nuoret, joita nuorisotila-illat eivät kiinnosta, tai jotka asuvat liian kaukana osallistuakseen nuorisotoimen järjestämään toimintaan? Jos Uudessakaupungissa kävisi kuin Haminassa, eli nuoret itse kutsuisivat nuorisotyöntekijöitä omille mestoilleen, niin tulisiko illoista rauhallisempia kaikin tavoin?

Uusien toimintamuotojen kokeileminen ei ole ilmaista ja nuorisotyö tarvitsisi toki myös vapaaehtoisten apua liikkuvan nuorisotilan pyörittämiseen. Mutta ehkä nyt olisi mahdollista kokeilla jotain uutta.

Maija Ala-Jääski

toimittaja